Ball Family Reserve Music Man StingRay Special Passive

En komen er meer passieve Music Mans?

Merknieuws 02-12-2020 10:28

Regelmatig lanceert de familie Ball - oftewel de eigenaar van Music Man - nieuwe gitaren en bassen in de Ball Family Reserve. Dit zijn steeds gelimiteerd geproduceerde instrumenten met bijzondere eigenschappen of kleuren.

De wereld was altijd heel simpel. Rickenbackers en Gibsons zijn eigenlijk zo goed als altijd passief, het grootste deel van de basomzet van Fender is passief, maar een Music Man is altijd actief. Het was niet voor niets de eerste in grote series geproduceerde bas, gelanceerd in 1976.



Maar langzaam verandert er iets. Joe Dart van Vulfpeck - met een interview in De Bassist 56, april - juni 2021 - kreeg een eigen Music Man en deze is passief. Ook de vorig jaar verschenen shortscale StingRay is passief, waarschijnlijk omdat kopers van shortscale bassen daar meer van houden.



Nu levert Ernie Ball's Music Man de Ball Family Reserve Music Man StingRay Special Passive - longscale dus - en het zou ons niets verbazen als we binnen niet afzienbare tijd een passief seriemodel zien. Waarom niet?



Wat doet en kan deze Special Passive? Een van de knoppen is een driestandenschakelaar, waardoor de grote humbucker in serie, parallel of enkelspoels te schakelen is. Serie is wat ronder en voller, parallel wat strakker en met de enkelspoelsstand ga je de J-kant op. Verder spreekt EBMM van een push-/pullschakelaar die het volume boost. Een passieve bas kan dat in principe niet, dus waarschijnlijk is het normaal en een cut? We zoeken het voor je uit.



Verder valt de bas op door het witte element, dat er lekker uitknalt. Houden we van! De prijs weten we niet, maar er worden slechts tachtig exemplaren gebouwd, dus grote kans dat je sowieso achter het net vist. Wij zijn vooral benieuwd of dit het begin is van een nieuwe serie.

Klik hier voor meer info.

zoeken
zoeken