Markbass Mini CMD 121P review

Klassieke Italiaanse combo

Merknieuws 02-10-2020 08:10

Markbass is al jaren een bekend gezicht op podia en in oefenruimtes. Het Italiaanse merk heeft onder anderen Marcus Miller, Michael League en Mark King aan zich gebonden en maakt steeds meer producten naast de versterkers. Vooral de combo’s zijn erg in trek en met name de Mini CMD 121P.

tekst: Maarten Plukker

De Mini CMD 121P is een van de meest geliefde combo’s van het merk. Met 300 watt en een gewicht van 12 kilo klinkt dit op papier als een ideale versterker voor elke gelegenheid. Als dat niet genoeg is, kun je een los kabinet aansluiten waarbij je vermogen van 300 naar 500 watt gaat.

Op het controlepaneel vind je de instrumentingang, een gebalanceerde ingang, de gainknop, een led-lampje dat oplicht bij clippen, low, mid-low, mid-high, high, VLE, VPF, line-out en daarboven de master en de aan-/uit-knop. Achterop zit het stroomsnoer, een speakeruitgang voor een extra kabinet, een uitgang voor een stemapparaat, effect-send/return, een pre-eq/post-eq-knop en een ground lift-knop.

De VLE-knop (Vintage Loudspeaker Emulator) haalt het hoog rond de 20kHz weg, waardoor je zo’n vintage jaren zestig Motown-geluid krijgt; een heerlijke combi met een Precision met flatwounds. De VPF (Variable Pre-Shape Filter) geeft je die midscoop rond de 380Hz voor een moderne slapgeluid. Deze twee filters zijn een handelsmerk geworden van Markbass en je kunt er al snel een goed geluid mee krijgen.

Schattig
Een bont gezelschap aan verschillende bassen, waaronder een fretloze, een Precision met flatwounds, een Rickenbacker en een De Gier passeren de revue. Het goede is dat alle bassen als zichzelf klinken zonder hun bijzondere eigenschappen te verliezen. Het neutrale geluid laat de instrumenten spreken maar met genoeg laag, punch en helderheid. De CMD 121P heeft een 12” speaker met een piëzo tweeter waardoor je veel laag krijgt en voldoende hoog zonder dat het stoort. Laat je bovendien niet afleiden door de grootte van deze combo, qua handelbaarheid en gewicht vind ik deze zelfs prettiger dan de andere CMD 102P, die ik jarenlang bespeelde. De line-out is handig voor opnamen of voor een lijntje naar de FOH-tafel.

Ik had voor het eerst in zes maanden een – Corona-proof – optreden. Alhoewel de Markbass er onbedoeld ‘schattig’ uitzag kwam er meer dan genoeg kracht uit. De bas ging ook over de PA en ik had het gevoel alsof ik op een festival stond, zo veel natuurlijk laag, punch en warmte had ik maandenlang niet gevoeld. De CMD 121P bewijst hiermee dat hij met gemak elk podium aankan en je bas op een natuurlijk manier weergeeft zonder ook maar laag, mid of hoog te verliezen. Het was dus een gewonnen wedstrijd voor de versterker en voor de band zelf.

Conclusie
De Markbass Mini CMD 121P is een geslaagde combo die ik zeker mee zou nemen naar optredens. Je krijgt een natuurlijk basgeluid dat in veel situaties goed klinkt, Niet voor niets staat Markbass standaard op de podia van North Sea Jazz. Tuurlijk zijn er combo’s die meer vermogen, grotere speakers en veel meer trucjes bieden voor een lagere prijs, maar als je echt jou en jouw bas wilt laten horen, zou ik deze combo zeker overwegen. En reken maar dat de geluidsman je met een blijde blik verwelkomt als je met deze combo binnenstapt.

Markbass Mini CMD 121P
Type:                                      transistor basreflex comboversterker
Vermogen:                              500W op 4Ω, 300W op 8Ω
Kanalen:                                 1
Speakers:                                1x 12” + piëzo tweeter
Frequentiebereik:                    45Hz tot 18kHz
Regeling:                                4-bands eq, vle, vpf
Aansluitingen:                        di-uitgang, speakeruitgang, tuner-uitgang, effectloop
Afmetingen (bxdxh):              38x36x32½cm           
Gewicht:                                 11,9kg
Land van herkomst:                Indonesië
Richtprijs:                               € 899,-
Importeur:                               Mafico (www.markbass.it)

 

zoeken
zoeken