Boek over Ned Steinberger

Over de maker van de koploze bas en veel meer

Merknieuws 29-06-2020 10:02

Ned Steinberger is een belangrijk man in de muziekwereld. Naast de koploze bas ontwikkelde hij accessoires, staande bassen, maar ook de Spector NS-1, met natuurlijk NS voor Ned Steinberger. Warwick maakte dit model tijdelijk in licentie, paste het toen iets aan en dit model kennen we als Streamer. Er is nu een boek uit over hem.

Ned Steinberger zoekt altijd de grenzen op en dat doet hij al tientallen jaren. Zijn eerste ontwerp was de Spector NS-1 in 1977 en nog steeds is dit hét Spector-model, dat in diverse uitvoeringen wordt gebouwd, en de Warwick Streamer is natuurlijk zijn neefje.

Daarna kwam de koploze bas en even leek het alsof we daar allemaal op zouden spelen. Check wat beelden van Live Aid in 1985 en alle hippe bands hadden een koploze gitaar en/of bas: zelfs mensen als David Gilmour en Mark Knopfler zag je er mee. De modellen komen weer een beetje terug, maar meer als niche.

Dan zijn er nog alle staande bassen met zowel contrabas- als basgitaarmensuur onder de naam NS Design en wat wij altijd grappig hebben gevonden: de tuner voor op de kop van je bas. Dan moet je die wel hebben, Ned!

Is je interesse gewekt? Het Engelstalige boek Steinberger: A Story of Creativity and Design door auteur Jim Reilly gaat diep in op de loopbaan van Ned.

Het 272-pagina's tellende boek heeft interviews met onder meer Stuart Spector, Vinny Fodera, Emmett Chapman, Bakithi Kumalo, Steve Miller, Andy West en Jeff Babicz. Niemand minder dan Tony Levin schreeef het voorwoord. 

Zoals de meeste bas- en gitaarboeken is het alleen in de Engelse taal verkrijgbaar.

zoeken
zoeken