Dutch Double Bass Festival in Theater Zuidplein, Rotterdam, vr-za 13-14 oktober 2023

Check hier de blokkenschema's, bekijk warming-up video's en lees de interviews met Mark Haanstra, Adam Ben Ezra, Teun Creemers en Renaud Garcia-Fons

Events 01-10-2023 14:10

Het Dutch Double Bass festival komt eraan en natuurlijk lees je daar alles over in het najaarsnummer van De Bassist dat begin september uitkomt. In die editie vind je een interview met Mark Haanstra en in onderstaand artikel vind je naast de volledige line-up downloadlinks voor de interviews die we eerder met De Bassist hadden met Adam Ben Ezra, Teun Creemers en Renaud Garcia-Fons. Ook het interview met Mark Haanstra kun je nu als pdf lezen. Alle vier kan je gaan zien op wat kortweg het 'DDBF' heet.

Het Zuidplein Theater in Rotterdam is 13 en 14 oktober de plek waar de grote namen op het gebied van contrabas en basgitaar bij elkaar komen, wereldwijd het enige festival waar de bas centraal staat!

Met De Bassist zijn we partner van het Dutch Double Bass Festival. 

Dutch Double Bass Festival
Vrijdag 13 oktober & Zaterdag 14 oktober 2023
Theater Zuidplein, Rotterdam
Info en tickets via ddbf.nl

                                             Henrik Linder komt met Dirty Loops naar het DDBF! 

In vogelvlucht de bassisten die naar het DDBF komen: Dominik Wagner (foto helemaal bovenaan) & Polina Sasko, Mark Haanstra, Henrik Linder, Teun Creemers, Renaud-Garcia Fons, Adam Ben Ezra, Brady Watt, James Oesi & Kamerata Zuid, Roman Patkoló, Miriam Rodriguez Brüllova & Zagreb Soloists, Dario Calderone, Laura Nygren, Robert Landfermann en Music for Basses.

Verder vind je de expositie BassScapes van Pim van der Zwaan en er zijn weer veel (contra)basbouwers uitgenodigd, die hun instrumenten tonen, zoals Rogier Dieges, Jules Kirch, Stefan Krattenmacher, Martin Penning, Leatherwood Rosin en snarenfabrikant d'Addario.  

Check de blokkenschema's (klik en open de pdf!)

                     Vrijdag 13 oktober:

                      Zaterdag 14 oktober: 

Dirty Loops met Henrik Linder
Een groot aantal acts worden door het festival exclusief naar Nederland gehaald. Dirty Loops bijvoorbeeld, met bassist Henrik Linder. Hun onnavolgbare mix van disco, soul, jazz, fusion, pop, gospel, funk en electronica zorgt voor ontzettend energieke live optredens. Met op DDBF natuurlijk nog meer aandacht voor de glansrol van Linder in de band.


Bassist Teun Creemers, dé specialist in West Afrikaanse muziek, waaraan zijn nieuwste project Naamu helemaal gewijd is. De recensies van zijn plaat zijn zonder uitzondering lovend. Op DDBF is kora-fenomeen Mamadou Diabaté speciale gast.
In De Bassist 64 hebben we Teun geïnterviewd over dit project. Lees het interview hier

Tien jaar geleden bracht Adam Ben Ezra zijn iconische ‘Can’t Stop Running’ uit. En die YouTube-release was het begin van zijn sterrenstatus. Met meer dan twintig miljoen views van zijn online video’s is hij een van de invloedrijkste bassisten van deze tijd. “Bringing the double bass out of the shadows” zoals de BBC zegt! Zijn solo-live optredens, waarbij hij meerdere instrumenten bespeelt en elektronica gebruikt, zijn wereldwijd een fenomeen. Dit jaar verschijnt zijn 5e album en viert hij zijn tienjarig jubileum op Dutch Double Bass Festival. 
In 2018 spraken we met hem. Lees dat interview nu hier online


Ook Renaud Garcia-Fons, ook wel de ‘paganini van de contrabas’ genoemd, komt exclusief naar Rotterdam. Hij is wereldberoemd door zijn eigenzinnige uitvoering van flamenco op de contrabas.
Lees het interview met deze superbassist in De Bassist hier op DeBassist.nl

 

Mark Haanstra met danseres Indu Panday
De kans dat je Mark Haanstra al lang drie of vier keer op allerlei podia, festivals en beeldschermen bent tegengekomen is best groot: neem Loïs Lane (meest recente bezetting), The Lion King (Rotterdams Philharmonisch begeleidt film) of Lazarus (de Nederlandse versie van de Bowie’s laatste werk). Buitenland? Mark speelde in zo’n dertig landen met onder anderen altviolist Oene van Geel, Ellen ten Damme, Tini Thomsen, Yuri Honing en Zappa-alumni Napoleon Murphy Brock, Morgan Ågren en Mats Öberg (bij het MDR Sinfonieorchester), Simon Phillips en Terry Bozzio bij de Amsterdam Percussion Group. En in de tijd die blijkbaar overblijft geeft hij bas & ensemble aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Op DDBF brengt hij de compositie Tara voor de Indiase dans van Indu Panday in het door Kalpana Raghuraman van gezelschap Kalpanarts gechoreografeerde stuk! In De Bassist 66 zegt hij daarover onder meer: 'Kalpana en ik kenden elkaar overigens al uit mijn Oxymore-periode. Het grappige was dat, nu ik al zó lang geen Indiase muziek en ritmes gespeeld had, ik teruggeworpen werd op wat ervan was blijven hangen. Maar wát er was blijven hangen was dus ook echt “van mij” en dat bleek voldoende basis om dit stuk te schrijven.'

                     Lees het hele interview met Mark Haanstra: download de pdf

Luister ook naar de Basgasten podcast met Mark Haanstra! 

 
James Oesi met Kamarata Zuid
Festivaloprichter James Oesi gaat de samenwerking aan met het Tilburgse vernieuwende kamerorkest Kamerata Zuid, daarmee  speelt hij uitsluitend muziek van zwarte componisten in speciale arrangementen van Oesi zelf. Denk aan werken van Abdullah Ibrahim, Florence Price, Samuel Coleridge-Taylor en Joseph Bologne. Het hoogtepunt van het programma is de première van een gloednieuw stuk, gecomponeerd door bassist Derrick Hodge.

Brady Watt is een fenomeen op Instagram en YouTube. Tijdens zijn online serie Bass & Bars speelt hij samen met wereldberoemde rappers als Warren G, Marc Rebillet en Talib Kweli en bereikt hij miljoenen volgers. Met zijn basgitaar en contrabas maakt hij indrukwekkende improvisaties onder en in reactie op de teksten van de rappers.

Dominik Wagner’s ambitie is om de contrabas uit de schaduw van de cello te halen. En dat lukt deze jonge Weense bassist heel erg goed. Deze pas 25 jaar oude muzikant speelt als solist over de hele wereld, zowel bij orkesten als in duo’s en solo en won bijna iedere contrabascompetitie die er is. Op DDBF in duo met de Oekraïense pianiste Polina Sasko.

De Slovaakse Roman Patkoló won vele toonaangevende concoursen zoals de Johannes Matthias Sperger competitie en de European Prize of Culture en komt naar DDBF met een spectaculair programma met gitarist Miriam Rodriguez Brüllova en het kamerorkest de Zagreb Soloists.

"Like Björk on a good day."- schrijft muziekblog Beatradar over Show Pony, het alter ego van de Amerikaanse Laura Nygren. De contrabassist, zangeres, elektronische muzikant en producer is een rijzende ster in de Nederlandse pop- en klassieke muziekscene.

De invloedrijke Duitse bassist Robert Landfermann neemt later dit jaar zijn tweede soloalbum op. Landfermann heeft een indrukwekkende carriere, met samenwerkingen met mensen als John Scofield en Chris Potter en vaste bands met onder andere Pablo Held en hij won oa de. WDR Jazzprijs.

DDBF geeft ook de jongste talenten een podium. Van het Codarts Conservatorium te Rotterdam en Conservatorium van Amsterdam spelen meerdere ensembles met hun beste basstudenten.

Vierde editie DDBF: wereldwijd uniek festival
Dutch Double Bass Festival is hét festival dat laat horen waarom de bas zo mooi is. Als enige festival ter wereld geprogrammeerd rondom de bas, van jazz, klassiek tot world en pop. Met bands, orkesten en solisten; met contrabas, basgitaar en viola da gamba. Naast live muziek ook ‘ateliers in residence’ – exposities van instrumentenbouwers, een basbios en een fototentoonstelling van kunstenaar Pim van der Zwaan.

Artistiek leider is bassist James Oesi, bekend van onder andere Podium Witteman en Op1: “Zonder dat veel mensen zich het realiseren is de bas een enorm veelzijdig instrument: essentieel als orkestinstrument, krachtig als solist in kamermuziek en onmisbaar in een jazzband. Ik wil de wereld laten zien hoe mooi de bas is; aansprekend voor alle soorten muziekliefhebbers die we met dit festival tot in het hart willen raken.

Dutch Double Bass Festival wordt georganiseerd door Stichting Dutch Double Bass Festival en mede mogelijk gemaakt door steun van SENA Performers, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Rotterdam, Stichting Dioraphte, Stichting Zabawas, de Eramusstichting, de Gravin van Bylandt Stichting, de Stichting ter Bevordering van Volkskracht, Stichting Elise Mathilde, het Hendrik Mullerfonds, Société Gavigniès, de Van den Berch Van Heemstede Stichting, Admiraal van Kinsbergen Fonds, VandenEnde Foundation, Fonds 1999, Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot, Stichting Halbertsma-Santee Thedinga, Van Bijleveltstichting en 1A First Alternative.
Met De Bassist zijn we partner van het festival. 

Dutch Double Bass Festival
Vrijdag 13 oktober & Zaterdag 14 oktober 2023
Theater Zuidplein, Rotterdam
Info en tickets via ddbf.nl

zoeken
zoeken