Reportage vanaf de Guitar Summit 2022 in Mannheim

De leukste basbeurs van Europa

Events 13-09-2022 11:06

De Bassist was dit jaar partner van de Guitar Summit in Mannheim. Drie dagen lang was het weer ouderwets leuk met veel mooie bassen, versterkers en pedalen, daarnaast oude bekenden van het magazine, veel van onze zakenpartners en gewoon die zoete geur van gitaren en bassen! Terwijl wij ons alweer voorbereiden op Amsterdam Guitar Heaven - ook bas - op zaterdag 26 november, lees je hier ons beursverslag.

Afgelopen vrijdag reisden we met de collega's van Gitarist af naar Mannheim. De treinstaking leek roet in het eten te gooien, maar we leenden een auto. Deze reed geen 300 km/h, zoals de ICE, dus we kwamen wat later aan. Gelukkig hadden we de hele zaterdag en zondag nog om de grote beurs van beneden naar boven te bezoeken.De beurs is overzichtelijk ingedeeld. In de kelder vind je de versterkers, op de begane grond voornamelijk elektrische instrumenten, een verdieping hoger vooral boetiekbouwers en kleinere merken, op de tweede zie je vooral akoestische instrumenten en pedalen.  Accessoires vind je overal, net als de vele bekende bassisten, Nederlandse bezoekers, oude bekenden van onder meer de Bass Camps en GuitCon en natuurlijk de vele werknemers van fabrikanten en importeurs, waarmee wij dagelijks contact hebben voor testspullen. Het is heerlijk om oude en nieuwe bekenden gewoon weer eens live te spreken. En als we het dan toch over het Bass Camp hebben: natuurlijk haalden we wat mooie herinneringen op aan de onlangs overleden Ove Bosch, met onder meer bandenmaker Lars Richter, bassisten Jonas Hellborg en Roger Scheerer en diverse andere bekenden van Ove. Workshops
Mannheim is momenteel de belangrijkste en grootste gitaar- en basbeurs van Europa en er wordt verwacht dat deze nog zal groeien. Natuurlijk waren er grote afwezigen, zoals Warwick, Fender en Gibson, maar met merken als Cort, Yamaha, Ibanez, Dingwall, Ortega, Guild, AER, Ashdown, EBS, Music Man, Höfner, Martin, Ovation, De Gier, Paul Belgrado, Adamovic, was er genoeg te zien. En dan hebben we het nog niet eens over pedalen, straps, snaren en andere accessoires. En dan hebben we nog de workshops, waarbij we ook weer diverse 'oude' bekenden van De Bassist zagen, zoals Thomann's Julia Hofer, Kinga Glyk en Henrik Linder.  

Bovenaan in dit bericht kan je door meer afbeeldingen scrollen, maar we pakten er wat interessante spullen voor je uit.

Bassen
Sheldon Dingwall kwam vanuit Canada naar Mannheim en hij toonde een prototype van een bas voor Duran Duran's John Taylor. Naast de bijzondere kleurstelling is de bas ook anders onder de motorkap. De voorversterker is gebouwd door Rupert Neve. Het bedrijf Rupert Neve dan, want hij is zelf al even niet meer onder ons. Als bespeler van een '76 Gibson Thunderbird werd uw hoofdredacteur een beetje verliefd op de viersnarige Dingwall uit Azië. Een lezer van De Bassist hielp me uit de droom door te roepen: 'Chris, je hebt toch al een bas?'


Sander de Gier toonde wat vintage modellen, waaronder een gebaseerd op een vroege P en een Lowlander met één element. Te gek! Sander beloofde ons binnenkort meer info te sturen over zijn vintage serie. En dan komen zijn elementen er ook nog aan.Verder was het leuk om de vele Cort-bassen eens naast elkaar te zien, om een Yamaha Broad Bass te proberen en we zagen de nieuwe reisgitaar van Höfner voor de eerste keer in het echt. De nieuwe heeft de vorm van de bestseller van het bedrijf: de vioolbas. Dan zagen we nog een van de nieuwe glitterkleuren uit de Sterling By Music Man serie, die tussen de goedkope SUBs en de dure Amerikanen in zit.

Accessoires
We zullen er binnenkort een nieuwsbericht over plaatsen, maar Mono komt met leuke kleurtjes. Weer eens wat anders dan die vele zwarte of grijze tassen. Lars Richter maakt prachtige lederen en kunstlederen gitaarbanden. Zo goed, dat Warwick en Framus ze bij hun Custom Shop-modellen leveren. Richter maakt echter meer. Zo zijn er handige afneembare etuis om de zender van je draadloze systeem mee aan je band te bevestigen. Samen met de eerder genoemde Ove Bosch ontwikkelde hij snaren met een nieuw coatingconcept: geen kunststof laagje, maar een laagje metaal dat niet oxideert. We hebben een setje mee en we komen er op terug. Mijn favoriete bandenmerk Souldier was aanwezig op de stand van importeur Musifacts.En als we het dan toch over snaren hebben: de briljante Jonas Hellborg had een idee en dat idee wordt nu uitgevoerd door Dogal Strings uit Italië. We zeggen het niet vaak, maar dit kan wel eens een revolutie in snarenland zijn. In plaats van een solide kern, hebben de snaren een gevlochten kern. Ze voelen ontzettend soepel aan (als je er een uit het doosje haalt, denk je dat de snaar op 100 punten gebroken is), ze drukken makkelijker op, ze hebben meer volume, gaan langer mee (zonder coating) en je kan je brugzadels bijna recht naast elkaar zetten, want de intonatie is beter. Magie? Te mooi om waar te zijn? Binnenkort legt Jonas alles uit in het magazine.
Meer bassen!
Er waren zeer veel leuke kleine Duitse merken, maar ook de superlichte aluminium bassen uit Frankrijk vielen ons op. Een impressie.


Nederland en België
Er waren behoorlijk wat Nederlandse en Belgische bouwers aanwezig, waaronder de eerder genoemde De Gier, Adamovic en Paul Belgrado. Van der Meij maakt vooral gitaren, maar had deze keer ook een bas mee.


Versterkers en effecten
EBS komt met een lichte combo, die slechts 15kg weegt. Daar lees je meer over in een apart nieuwsbericht op de website. Bij Ashdown zagen we onder meer een prototype van een goedkopere bas en de mooie Interstellar top, waarover Guy Pratt in de huidige editie van De Bassist praat. En dan is er nog de Little Bastard met buizen én speakerkastsimulatie.Zoals gezegd zagen we op de clinics diverse oude bekenden van De Bassist, zoals Alex Lofoco - zijn pedaal wordt in de huidige DB getest, Julia Hofer van Thomann, Kinga Glyk, waar Basgasten een podcast mee maakte tijdens het Dutch Double Bass Festival, en Henrik Linder van Dirty Loops. Natuurlijk gingen we even op de foto met Julia en Kinga.


Volgend jaar zijn we er weer bij in Mannheim, maar eerst op naar Amsterdam Guitar Heaven met de Gearshow Gitaar & Bas en het Workshopfestival met veel basworkshops! Zet zaterdag 26 november maar vast in je agenda.

zoeken
zoeken