Judith Renkema over haar basbegin

Een extra interview, muziek én een podcast

De Bassist Plus 07-09-2023 10:09

In De Bassist 66 lees je het interview met Judith Renkema, waarin ze vertelt over haar sessiewerk en haar soloalbum. In dit bijbehorende webartikel lees je een extra stukje interview over hoe ze is begonnen met de bas. Ze was een van de eerste Basgasten in Hidde Roorda's gelijknamige podcast en die kan je hier nog eens terugluisteren. Met muziek van Chica Chica natuurlijk!

Dit is een extra webitem naar aanleiding van een artikel in De Bassist 66, oktober - december 2023. Je kunt deze editie zonder verzendkosten bestellen in onze webshop muziekmagazines.nl.

Judith over haar basbegin
Judith Renkema studeerde aan de Rockacademie en kreeg in 2016 haar master's degree. Ze heeft als jonge sessiemuzikant al flink wat meters gemaakt, zowel binnen als buiten Europa. Ze speelde onder andere bij internationale artiesten als Alvaro Soler, Gregory Page en Jaimi Faulkner, maar ook bij 'onze eigen' Marlijn Weerdenburg, Judy Blank en Komodo. Nu staat ze op het punt om haar eerste eigen album te releasen. Deze plaat heeft ze geschreven tijdens de lockdown waarbij ze nieuwe inspiratie vond in traditionele cumbia muziek. Ze vertelt over haar schrijfproces en zoektocht naar inspiratie.

‘Het is allemaal eigenlijk als een ongelukje begonnen. Ik speelde al een paar jaar elektrische gitaar en wilde in een bandje gaan spelen. Maar overal waren er al genoeg gitaristen. Toen iemand mij een basgitaar gaf, was ik als gitarist natuurlijk arrogant genoeg om te denken dat ik ook wel kon bassen. Maar het klikte ook meteen wel goed met de basgitaar en de muziekdocent op school moedigde me aan om ermee verder te gaan. Toen ben ik lessen gaan volgen en twee jaar later zat ik op de Rockacademie. Dat ging best wel snel en je kunt gerust zeggen dat ik onervaren was. Het was ook wel schrikken in het begin. Ik was nog jong en kwam daar met het idee dat ik wel goed moest zijn; ik was tenslotte aangenomen. Maar ik bleek met mijn hakken over de sloot te zijn toegelaten. Gelukkig zei een docent me na een paar maanden blij te zijn met mijn toelating en dat ik een ruwe diamant was. Als je onderaan de ladder staat, ga je automatisch ook harder werken denk ik. Toch zou ik, als ik alles opnieuw mocht doen, op iets latere leeftijd aan de opleiding willen beginnen. Nu was ik net achttien en tijdens het studeren ook nog heel druk bezig met volwassen worden. Ik heb mijn periodes gehad waarin ik echt hard werkte maar ook tijden waarin het niet zo goed ging en alle problemen van het volwassen worden, werden vermengd met de studie. Als ik een paar jaar later was begonnen, had ik iets gerichter en meer gefocust kunnen werken denk ik. Dat merkte ik ook toen ik een paar jaar na de Rockacademie nog een master ging doen. Je bent dan minder bezig met vrienden zoeken en geaccepteerd worden en weet beter waar je voor komt’.



Zwart gat
‘De jaren na de Rockacademie waren best wel lastig voor mij. Ik zat qua spel een beetje vast en ik had ook niet zoveel werk. Het was misschien wel het klassieke zwarte gat, maar bij mij was dat best extreem denk ik. Tot ik op een dag besloot dat het geen zin had om de hele wereld de schuld ervan te blijven geven en toen zag ik dat ik misschien ook harder moest werken en me beter moest focussen. Ik heb het leren bespelen van de contrabas toen aangegrepen als nieuwe impuls. Ik wilde daarmee twee vliegen in één klap slaan: een betere bassist worden op elektrische basgitaar én contrabas leren spelen. Met deze nieuwe uitdaging ging het weer als een speer en toen ben ik de master gaan doen. Mijn sessiecarrière kwam ook ineens van de grond; het was echt een omslagpunt voor mij’

Het album dat Judith schreef met haar band Chica Chica staat vanaf 20 oktober online - hieronder hoor je een voorproefje - en de band is live te bewonderen op 9 november in de Cintetol in Amsterdam en op 10 november in de Paradox in Tilburg.

PODCAST Basgasten 15, 2019



SPOTIFY Chica Chica

zoeken
zoeken