Rose & The Bass in Amerika - extra column + video's en podcast

Plus crowdfunding!

De Bassist Plus 09-03-2023 11:03

Rosan is enthousiast en daar houden we van. De afgelopen edities gaven we haar stiekem al wat meer ruimte voor haar columns, maar deze keer maakte ze het te bont en was de column twee keer zo lang als de al lange versie. Dan delen we hem toch gewoon op? We willen niet dat je drie maanden moet wachten, dus hier vind je deel II plus een link naar haar crowdfunding.

Dit is een extra webitem naar aanleiding van een artikel in De Bassist 64, april - juni 2023. Je kunt deze editie zonder verzendkosten bestellen in onze webshop muziekmagazines.nl. 

Najaar 2022. Natuurlijk laat ik me geen twee keer vragen of ik naar New York wil komen. Een maand later stap ik in het vliegtuig, op avontuur in de VS. Laura Newman van Abracadabra Trip biedt mij een woonplek aan in NYC en wil mij naar Florida hebben voor een tour.

Rosan's verhalen over wat ze meemaakte in novemebr en december 2022 vind je in De Bassist 64, haar relaas over januari en februari 2023 plus twee video's over haar avonturen vind je hier op DeBassist.nl! 

Januari 2023.
Ik loop naar buiten na een optreden van een band in Manhatten en vang het woord ‘jamsession’ op. En ja hoor, de eerste jamsessie gevonden, een paar straten verderop. En nadat ik daar mijn hoofd laat zien en meespeel begint het balletje te rollen. En dan sta ik ineens te spelen met de muzikanten van Victor Wooten, Mike Stern, Joss Stone, Taylor Swift en nog veel meer maar ik vergeet al die namen. Ik kom er meestal achteraf pas achter met wie ik nou eigenlijk gespeeld heb.

Eerlijk gezegd vind ik de kick van het samen spelen en die magische momenten het meest waardevol. Die zijn gewoon behoorlijk onbetaalbaar. Door naar jamsessies te gaan ontmoet ik steeds meer muzikanten kennen die me dan weer uitnodigen voor andere sessies. Mijn programma is; maandag soul, dinsdag de female-jam, woensdag blues, donderdag pop en daarna african/latin, vrijdag afrobeat, zaterdag hiphop en zondag jazz. Bij de meeste sessies zijn er zoveel bassisten dat je met je bas in een rij moet staan om aan de beurt te komen. En dan mag je blij zijn als je 5 minuten kan spelen. Toch heb ik door die 5 minuten al een aantal klussen kunnen krijgen. Ik speelde in Manhatten met Lucy Wijnands, een jazz artiest uit Kansas. In Park Slope met Kayla Nelia, een R&B-artiest uit Brooklyn. In Bushwick met Sebastian Gonzalez, een cumbia-artiest uit Colombia. Met Noé Socha, een blinde blues-artiest uit Italië. En in Manhatten werk ik met producer en saxofonist Zé Luis Oliveira uit Brazilië om één van mijn nieuwe songs op te nemen. En al deze samenwerkingen heb ik te danken aan jamsessies.

Tijdens dit jam-circus word ik door Sunshine Cantu haar manager benaderd. Ze nodigt mij uit voor haar podcast-show! Een week later zitten we een uur lang te kletsen over het leven als bassist en krijg ik hele leuke vragen te beantwoorden. Deze podcast is terug te kijken op facebook, 25 januari. Zowel op mijn pagina als die van Sunshine Cantu/Nighthawk. 

Zaterdag 21 januari.
Alles wat ik meemaak in mijn eentje kan ik alleen maar met mijn basgitaar delen, daarom besluit ik een Youtube-serie te lanceren. De eerste aflevering van ‘Rose & The Bass’ komt op deze dag uit. In deze serie neem ik je mee op avontuur samen met de bas. 

Om te beginnen dus in Amerika, maar er staat meer op het programma. Ik heb een bus gekocht waarmee ik de wereld over ga reizen. Mijn appartement in Amsterdam is opgezegd en zonder baan, partner of kinderen is het voor mij geen noodzaak om ergens vast te wonen. De bus is niet alleen mijn huis maar ook mijn studio. Ik reis naar inspirerende muziekculturen, bezoek jamsessies in allerlei steden en parkeer mijn bus op de gaafste locaties om bas-videos op te nemen.

De reis begint dit voorjaar in Noorwegen waar ik mijn tweede album ga opnemen. Hiervoor heb ik een crowdfunding campagne gelanceerd die zal lopen tot 22 maart 2023 bij voordekunst. In ruil voor de bijdrages treed ik op vanuit mijn bus op verschillende plekken in Nederland en komt er een podcast show waarin je mij die brandende vraag kunt stellen. Op naar de horizon en verder, Ahoi!

Klik hier voor de crowdfunding van Rosan

Rosan was te gast in de podcast van Sunshine Cantu: 

 

zoeken
zoeken