Guy Pratt over bassen voor Nick Mason, Pete Townsend, Pink Floyd en Roger Waters

Opnemen met Pete Townshend, een geheime show met Roger Waters en de lockdownbaard

De Bassist Plus 08-09-2022 09:09

Guy Pratt ken je als de bassist van Roger Waters en Pink Floyd, als de man die de baspartijen van Like A Prayer van Madonna en Earth Song van Michael Jackson inspeelde, als podcastmaker, schrijver, stand-up comedian en als bassist/zanger van Nick Mason's Saucerful of Secrets. In De Bassist 62 spreken we hem uitgebreid over de laatste band, maar we hadden het ook nog over zijn werk met Pete Townshend, een geheime show met Roger Waters en zijn Youtube-kanaal.

Dit is een extra webitem naar aanleiding van een artikel in De Bassist 62, oktober - december 2022. Je kunt deze editie zonder verzendkosten bestellen in onze webshop muziekmagazines.nl. 

In De Bassist 62 lees je een interview dat we met Guy Pratt afnamen in Eindhoven, net voor zijn optreden met Nick Mason's Saucerful of Secrets. Guy is een makkelijke prater, dus we hadden het over veel meer. En die stukjes extra interview lees je hier.

Guy en de opnames met Pete Towsnhend
Ik zag en las dat je met Pete Townshend van The Who hebt opgenomen. Dat moet een droom zijn die uitkwam. Waar was het voor?
‘Het was zeker een droom die uitkwam, want Pete en The Who zijn de redenen dat ik muzikant ben geworden. Voor de website Audible nam Pete een soort audioboek op. Een zes uur durend interview over de periode ’79-’82 en dat is mijn favoriete periode. Zijn soloalbum Empty Glass was net uitgekomen, ik was met school gestopt en het was alsof Pete persoonlijk tegen mij sprak. Dat album was echt belangrijk voor me. Het was geweldig om die songs met Pete te spelen. A Little Is Enough en Rough Boys enzo. Het was echt zo’n moment dat je jezelf even moet knijpen: is dit echt? Het enige jammere is dat de songs een beetje als demo’s klinken. Ze hadden wat meer aandacht aan het mixen mogen geven. Maar hey, dit nemen ze me nooit meer af. Ik zou niet met The Who willen touren, een groot optreden hoeft ook niet per se, dus dit was perfect. Ik zou wel theatershows met Pete willen doen. Het blijft me verbazen dat dit soort dingen me blijven overkomen.‘
Op onderstaande foto zie je Guy, Pete en drummer Ged Lynch.


Terwijl je verder leest, kan je natuurlijk alvast genieten van het livealbum dat Nick Mason's Saucerful of Secrets in The Roundhouse opnam:Guys geheime optreden met Roger Waters.
Je vertelde me eens dat je stiekem met Roger Waters hebt gespeeld en dat hij dat niet weet. Kan je dat nog eens herhalen?
‘Toen Roger Waters en de rest van de jongens van Pink Floyd apart van elkaar verder gingen, werd ik de nieuwe Pink Floyd-bassist, maar er is geen probleem tussen ons verder. Op een dag speelde ik met mijn stand-up-comedy show ergens in Zuid-Amerika en Roger Waters was ook in de stad voor een optreden. Ik ken wat van de bandleden en een ervan nodigde me uit om langs te komen. Maar voor de zekerheid pas als Roger op het podium stond. Ik kwam aan, de show was begonnen, Roger stond voor op het podium en achter hem werd The Wall langzaam opgebouwd. Daarachter speelde de band. Toen de muur hoog genoeg was, heb ik de bas overgenomen en een paar nummers meegespeeld. Roger weet dat waarschijnlijk nog steeds niet!’

In het interview in De Bassist 62 vertelt Guy dat Roger een gastoptreden deed bij Saucerful of Secrets. We mogen er vanuit gaan dat hij dit nog wél weet. En anders hebben we dit bewijs:


Guy over zijn lockdownvideo’s
Er gebeurden ook leuke dingen tijdens de lockdown, zoals de video’s van Leland Sklar, Suzi Quatro en jou Lockdown Licks waarin je over je werk vertelt en oudere nummers speelt. De periode dat je een baard had!
‘Haha, ja mijn baardperiode. Die lockdown lijkt alweer een tijd geleden, maar mensen blijven comments plaatsen. Daardoor ga ik terug naar die video’s en opeens merkte ik dat de video’s op zich heel bijzonder zijn. Natuurlijk kijk ik terug qua muziek, maar het is een soort lockdowndagboek geworden en dat is interessant. Het was ook leuk om terug te gaan en de dingen die ik vroeger speelde opnieuw te leren. In de band Icehouse was ik nog bezig om de Guy Pratt te worden die ik ik nu ben. Het is een soort conversatie met je jongere zelf. Of ik overspeelde? Jazeker! Maar soms vind ik dat ik toen beter speelde, omdat zoveel intuïtief ging. Hoe meer theorie je leert hoe meer van het spontane je verliest.’

Via deze link kom je op het videokanaal van Guy. Zijn partij op Like A Prayer van Madonna is natuurlijk wereldberoemd. Hier legt hij alles uit over het ontstaan van de song:zoeken
zoeken