Veel bas met weinig tonen

Een vervolg op de workshop van Sanne Verbogt

De Bassist Plus 17-03-2022 18:03

'Deze workshop kan je gebruiken als...' begint Sanne Verbogt haar workshop in De Bassist 60. Dit keer behandelt ze eenvoudige lijnen, voor als je iets herkenbaars wilt spelen, als je de eenvoud wilt opzoeken in complexere partijen, als je binnen een paar minuten een toffe baslijn wit spelen of als je wilt zien hoeveel mogelijkheden er zijn met relatief weinig noten. Wil je meer voorbeelden? Dan ben je op de juiste plek.

Dit is een extra webitem naar aanleiding van een artikel in De Bassist 60, april - juni 2022. Je kunt deze editie zonder verzendkosten bestellen via deze link. 

In het magazine vind je wat voorbeelden, maar Sanne heeft meer. 

Talking Heads - Psycho Killer
Een baslijn bestaande uit één noot en een fill. Eenvoudig, steady, dragend: wat wil je eigenlijk nog meer?
Kan het met nog minder tonen? Jazeker!

Doe Maar - Smoorverliefd
Doe Maar heeft veel toffe baslijnen op haar naam staan. Een van de hits is Smoorverliefd, met een zeer herkenbaar intro met twee tonen.


Queen en David Bowie - Under Pressure
Opnieuw een nummer met een hoofdrol voor de bas direct in de intro, opnieuw twee tonen, maar dit keer wat meer in de hoogte.


Rag’n’Bone Man - Human
Twee tonen en één ritmisch patroon dat verschuift: dat is dit wat recentere nummer, waar deze baslijn de intro en een deel van het couplet van is. Deze lijn wordt daarna voortgezet in de andere akkoorden. PS: wel je bas een kwart-toon lager stemmen om mee te spelen met de muziek.

Lou Reed - Walk on the Wild Side
Tijd om te sliden! 

 

Dit nummer bestaat uit een contrabas (partij hierboven) plus een basgitaar die de hoogte in gaat. Eventueel kun je deze partijen ook combineren: 

Dan speel je wel meer verschillende tonen, dus nu dwalen we af van het thema..Kan het dan met nog minder tonen? Jazeker.


Thin Lizzy - Holy War
Ook dit nummer start met de bas, en één noot is genoeg!

Zo zijn er nog heel veel toffe baslijnen te vinden. Hopelijk inspireert deze Workshop om daar naar op zoek te gaan en er van te genieten!

zoeken
zoeken