Is Impulse Response de toekomst van basversterking?

Extra webartikel bij de test uit De Bassist 50 - nu te downloaden!

De Bassist Plus 09-09-2021 16:09

Je leest het steeds vaker in tests en nieuwsberichten: versterkers en pedalen die met IRs werken. De Kemper Profiler is misschien wel de bekendste en ze worden ook wel modeling amps genoemd. Maar wat is dat nou precies? Onze vrienden van Bax Shop leggen we het uit en onder meer Sander de Gier, Rinus Gerritsen en Henk de Ligt probeerden het uit.

Dit is een extra webitem naar aanleiding van een artikel in De Bassist 58, oktober - december 2021. Je kunt deze editie zonder verzendkosten bestellen via deze link.

De Kemper Profiler kan je een van de grootste innovaties van de laatste vijftien jaar noemen en vele groten der aarde spelen er mee. Denk aan Mark Hoppus, Frank Bello en Tony Levin. Het is populairder onder gitaristen, waarschijnlijk omdat die vaak meer sounds en verschillende instrumenten gebruiken tijdens optredens. Met de IR-technologie, van bijvoorbeeld de Kemper en de Neural DSP in de huidige De Bassist, kopieer je als het ware het geluid van een versterker op een bepaalde instelling. Er wordt een signaal door je versterker gestuurd en dat wordt met software vergeleken met het signaal dat uit de versterker komt en zo wordt precies berekend hoe je moet klinken. De meeste IR-apparaten zitten al vol met versterkers en effecten, maar je kunt ook je eigen amps inladen of natuurlijk geluiden uitwisselen met andere bassisten.


Foto: de Kemper is een van de bekendste modeling amps.

Inmiddels gaat de techniek steeds verder. Zo heeft Mooer de Tone Capture GTR voor gitaar. Stel dat je Tele je belangrijkste gitaar is, maar je wilt eigenlijk ook je Les Paul, je akoestische Martin en je 12-snarige Rickenbacker meenemen naar een optreden, maar je gaat op de fiets. Je kan de laatste drie via het pedaal vangen, de Tele als doelgitaar nemen en de software van het pedaal vergelijkt als het ware de drie brongitaren met de Tele. Tijdens het optreden neem je alleen je Tele mee en die kan je laten klinken als de LP, Martin of Rick. Neem je de week erna je LP mee, dan moet je het proces herhalen met de LP als doelgitaar, waarmee de rest 'vergeleken' wordt. Magie?

Ook dat kan met IR en in deze post van onze vrienden van Bax Shop wordt het principe mooi en eenvoudig uitgelegd:

Wat is een Impulse Response?

En wat vinden bassisten er van? In ons jubileumnummer, De Bassist #50, probeerden Sander de Gier, Henk de Ligt, Erik Koning, Huy Le en Bart Wijtman, onder leiding van Remus Aussen de bekende Kemper Profiler. Ook spraken we met Rinus Gerritsen. Je leest het artikel via deze link


zoeken
zoeken