Dave Holland op Dutch Double Bass Festival

Een van de meest invloedrijke bassisten ooit op het DDBF in Rotterdam

De Bassist Plus 09-09-2021 07:09

Het tweejaarlijkse Dutch Double Bass Festival heeft met de twee eerdere edities al een uitstekende reputatie opgebouwd door belangrijke bassisten naar het festival te halen. Maar met het concert van Dave Holland, op 29 oktober 2021, is nu wel een van de meest invloedrijke bassisten ooit aan het programma toegevoegd. In De Bassist 58, okt-nov-dec 2021 vind een interview met Dave Holland. Op 29 oktober kan je hem in Rotterdam gaan zien in duoconcert met John Scofield.

Dit is een extra webitem naar aanleiding van een artikel in De Bassist 58, oktober - december 2021. Je kunt deze editie zonder verzendkosten bestellen via deze link. 

Dave Holland (74) was actief in de Londense scene vanaf 1964. In 1968 spotte Miles Davis hem bij een concert in Ronnie Scott's en vroeg hem meteen in zijn band te komen spelen wat hij tot en met 1970 deed. Daar maakte hij de initiatie van de jazzrock mee. Hij is te horen op de baanbrekende albums In A Silent Way en Bitches Brew. 

Dave Holland moet lachen bij de eerste vraag die we hem in het interview stellen. ‘Ik moet je teleurstellen, ik heb deze achternaam gekregen van de tweede man van mijn moeder en ik heb zelf geen bloedband met Nederland. Ik heb er vaak gespeeld. De eerste keer was met Miles Davis.' 

De Doelen 1969
Dat eerste optreden van Dave Holland in Nederland moet in 1969 zijn geweest. Plaats van handeling was De Doelen in Rotterdam en de namen van het toen net vernieuwde Miles Davis Quintet doen de oren van een jazzliefhebber anno 2021 nog klapperen: naast Miles en Holland maakten ook saxofonist Wayne Shorter, drummer Jack de Johnette en pianist Chick Corea deel uit van de band. De audio van dat optreden is op Youtube te vinden.  

Miles Davis live, 9 november 1969, De Doelen, Rotterdam

John Scofield
Maar dat is inmiddels meer dan 50 jaar geleden en Dave Holland is meer dan actief tot op de dag van vandaag. Op het Dutch Double Bass Festival zal Dave een duo-optreden verzorgen met een andere levende jazzlegende, gitarist John Scofield. ‘We kennen elkaar al jaren en hebben het vaak gehad over de mogelijkheid voor een duo-programma. Contrabas en elektrische gitaar zijn een mooie combinatie, ze behoren tot dezelfde familie en hebben veel affiniteit met elkaar. Het is te gek om die combinatie nu te ontdekken met zo’n goede speler als John Scofield.’ Als duo speelden de twee in 2019 al een week in de beroemde New Yorkse jazzclub Blue Note en nu volgt eindelijk de uitgestelde tour. ‘We spelen vooral eigen muziek van zowel John als van mij. Maar wat we precies gaan doen beslissen we pas op het laatste moment.’

Nieuw album Another Land
Onlangs bracht Dave Holland het album Another Land uit, het 50e album onder zijn eigen naam, op 28 mei Release van de Week op DeBassist.nl: 'De  muziek op Another Land schiet heerlijk alle kanten op, begint met heavy fusion, maar dempt dan direct met dromerige balladfeels. Er wordt volkomen vrij en ontspannen gemusiceerd. Meesterlijk.'

 

De plaat is in twee dagen opgenomen nadat het trio in een flinke tour goed op elkaar ingespeeld was. Dit is een live-registratie van een van die concerten, in Zürich in dit geval. 

We stelden een Essential Playlist samen met een doorsnee van de werken van Dave Holland. Enjoy! 

Dave Holland speelde in zijn carrière regelmatig samen met John Scofield. Hier op het North Sea Jazz 1999 in een kwartet met ook Al Foster en Joe Lovano

De combinatie met tablaspeler Zakir Hussain en saxofonist Chris Potter is ook heel bijzonder.  

Het jazzkanaal ebjazz heeft onlangs een video online gezet van een optreden van het Miles Davis Quintet uit 1969, waar Bitches Brew werd uitgevoerd. Met Dave Holland op contrabas. 

Deze live-set op het Isle of Wight festival 1970, een jaar later dus, toont de evolutie van de jazzrock, met hier Dave Holland op elektrische bas.

Lees alles over het programma van het Dutch Double Bass Festival elders op DeBassist.nl

Dagkaarten € 39,95 - Full Festival Ticket € 67,- Bestel tickets hier
Dutch Double Bass Festival - DDBF
29-30 oktober, Theater Zuidplein, Rotterdam
www.ddbf.nl 

 

 

zoeken
zoeken