De bassen van Macca

De vier belangrijkste vioolbassen bij elkaar

De Bassist Plus 17-06-2021 03:06

Er zijn nog altijd veel vragen en er is veel onduidelijkheid over McCartney's vioolbassen. Wij vroegen Nick Wass om opheldering. Nick is marketing manager van Höfner, hij schreef het ultieme boek over de vioolbas, hij werkte aan de backupbas van McCartney en hij is regelmatig bij Macca te gast. Nick schakelde op zijn beurt de technicus van McCartney in, dus dichter bij de bron kan je niet komen!

In De Bassist 57, juli - september 2021, lees je alles over de belangrijkste vioolbassen van Macca en hier zie je er drie in beeld.

McCartney's eerste Höfner 500/1 had de elementen dichter bij elkaar. Mede door het optreden in onderstaande video staat deze elementplaatsing nu bekend als de 'Cavern spacing'. Hier komen we meteen op het eerste feit dat Nick ontkracht in het artikel: McCartney kocht geen rechtshandige bas om deze linkshandig te bespelen. Dit is ooit verkeerd in een artikel gezet en het ging een eigen leven leiden. Macca bestelde 'gewoon' een linkshandige bas.Nadat deze bas vele, vele optredens en opnames meemaakte, bestelde Paul een nieuwe, waarna de oude werd gereviseerd. De 'Cavern' bas bleef de backup.

Voor het bekende rooftop concert op het dak van The Apple Building in London haalde Macca - die destijds vooral met zijn Rickenbacker opnam - zijn tweede vioolbas weer eens tevoorschijn. Deze bas heeft de elementen verder uit elkaar en dit is de bas waarop Paul nog steeds speelt. Veel mensen verwachten dat hij op een heruitgave of een vergelijkbare basspeelt, maar het is écht zijn oude dame!

 

En hier zie je de bas die speciaal werd gemaakt voor het jubileum van de Britse koningin. Na Live And Let Die - die ik ook gewoon zou bekijken - komt Ob-La-Di Ob-La-Da met de Union Jack-bas. Van een afstandje lijkt de bas rood-wit-blauw, maar als je goed kijkt is het rood en blauw op de lichte, houten body gespoten en in plaats van wit zie je hout.

Veel meer info over de Höfners vind je in De Bassist 57. Wil je deze - zonder verzendkosten - bestellen? En simpel via iDeal, Paypal of creditcard betalen? Check deze link: Muziekmagazines.nl 

De Bassist is ook digitaal te lezen via Readly en MagZine.

zoeken
zoeken