De muziek van Rick Stotijn bij het interview in De Bassist

Spoedcursus contrabas als klassiek soloinstrument

De Bassist Plus 17-06-2021 15:06

Rick Stotijn is niet in één zin te omschrijven en voor zijn basleerlingen is dat leuk en een uitdaging. Mozart op een funkmanier spelen? Dean Town van Vulfpeck als klassiek stuk? Dat soort opdrachten kan je van Rick verwachten. In De Bassist 57, juli - september 2021, interviewden we hem en hieronder brengen we zijn beste muzikale momenten samen.

Foto's: Alexander Edelmann

Professor in Düsseldorf en solobassist in van de klassieke supergroepen het Luzern Festival Orkest en het Mahler Chamber Orchestra. De Nederlandse contrabassist Rick Stotijn is zonder twijfel doorgedrongen tot de wereldtop van klassieke bassisten.

Klassieke contrabassisten en zeker Rick, zijn vaak meer dan hun viool- of pianocollega’s op zoek naar nieuw materiaal en bewerkingen. Verschillende componisten schreven nieuwe werken speciaal voor Rick. Zo schreef Martijn Padding een nieuw basconcert, en maakte Michel van der Aa een stuk voor Rick en zijn zus de mezzosopraan Christiane Stotijn. 

Naast nieuw werk laat Rick regelmatig bestaande stukken arrangeren waarbij hij bijzonder innig samenwerkt met arrangeur Marijn van Prooijen.

Rick Stotijn is op talloze opnames te horen. Van grote symfonieorkesten tot kleinschalige kamermuziek. Ook publiceerde hij een aantal solo cd’s die zich als een heuse cursus contrabas als soloinstrument laten beluisteren. Dus zet je koptelefoon maar op:


Bottesini: Capricio di Bravoura (Channel Classics, 2012)

Giovanni Bottesini (1821-1889) geldt als de grote componerende contrabasvirtuoos in de geschiedenis. Wat hij schrijft is nog altijd een enorme uitdaging voor iedere bassist.

Basso Bailando (Channel Classics, 2014)

Grote componisten als Beethoven, Brahms en Tsjaikovski schreven helaas geen solowerken voor contrabas daar staat tegenover dat pareltjes uit onverwachte hoek wat meer aandacht krijgen. Zo wordt het basconcert van The Godfather componist Nino Rota tegenwoordigvaak gespeeld. Op deze plaat ook bewerkingen van o.a. Piazzolla door arrangeur Marijn van Prooijen.

Reports from the Low Country (Channel Classics, 2019)


Back to Stockhome (BIS, 2021)

Op deze twee platen nieuw geschreven stukken en moderne verassingen uit respectievelijk Nederland en Zweden. Luister vooral naar het spectaculaire basconcert van Martijn Padding.

In kleine bezetting zijn de platen van zijn groepen Stockholm Syndrome Ensemble en Orbi het beluisteren waard.

Website Rick Stotijn 

Wil je De Bassist - zonder verzendkosten - bestellen? En simpel via iDeal, Paypal of creditcard betalen? Check deze link: Muziekmagazines.nl 
De Bassist is ook digitaal te lezen via Readly en MagZine.

zoeken
zoeken