Pino Palladino - hét interview, de podcast en de video's

De beste bassist ter wereld volgens lezers van De Bassist

De Bassist Plus 18-06-2021 07:06

Pino Palladino is een van die groten in basland. En of het nu de soul is van D'Angelo, de vuige blues van John Mayers trio, de rock van The Who: Pino tilt alles naar een hoger niveau. En dan heb je nog die typische fretloze sound. In De Bassist 57 vind je hét interview, hier op deBassist.nl kan je naar het interview luisteren via de podcast Basgasten en zetten we de carrière van Pino op rij met een serie video's. (foto boven door Justin de Nooijer)

We mailden met Pino vanwege zijn toppositie in De Bassist Poll 2020 als beste bassist van de wereld, gekozen door lezers van De Bassist: 'Het is zeer inspirerend voor me om dit nieuws te horen. Wow! Een grote dank aan alle lezers voor hun steun!' 

Een paar maanden later zaten we aan de zoom met de in LA wonende Welshman, naar aanleiding van zijn eerste eigen plaat, Notes With Attachments, die hij samen met multi-instrumentalist Blake Mills maakte.

Interview in de Bassist 57 en podcast Basgasten
Hidde Roorda, al vele jaren auteur voor De Bassist en natuurlijk ook de man achter de podcast Basgasten, ging ervoor zitten, schreef het artikel in De Bassist 57 en releast vandaag de bonusaflevering van Basgasten, met het Pino-interview. Luister hier:  

 

De Paul Young baslijn
De baslijn die Pino speelde op Paul Young's Wherever I Lay My Hat On (1983) is legendarisch. In één klap was hij dé bassist. In deze video vertelt hij alles over die baspartij. 


Notes With Attachments

Nu, 37 jaar later, na tal van omzwervingen aan de muziektop, is er zijn eigen album dat hij met gitarist Blake Mills maakte, Notes With Attachments, Release van de Week op De Bassist.nl op 12 maart van dit jaar. Ekuté is een boeiende track met ook hier weer intrigerend basspel van Pino. 


De historie van Pino Palladino

Je kan met gemak een boek over de man schrijven. Geboren in Wales in 1957 pakt hij relatief laat de bas op, toen hij 17 was. Hij maakt vanaf 1981 (toen 24 jaar) furore, in eerste instantie met fretloos spel op een Music Man StingRay. Zijn eerste gig is met Jools Holland, daarna Gary Numan, en toen Paul Young, zoals hierboven vermeld. 

Zijn sessie-carrière neemt vanaf dat moment een vlucht. De teller staat nu drie decennia later op 600 albums! In de jaren tachtig speelt hij op albums van Don Henley, Tears for Fears en Phil Collins. In de jaren negentig live en in de studio met Melissa Etheridge, Joan Armatrading, Jeff Beck en Eric Clapton.

In het jaar 2000 laat hij vernieuwende baspartijen horen op D'Angelo's Voodoo, inmiddels allang op een Precision aan de slag, waardoor hij weer veel sessiewerk kreeg van nu-soul artiesten als Erykah Badu, Common, Bilal, en Jose James.Toen John Entwistle in 2002 overleed zou The Who net aan een tour beginnen. Pino werd gebeld en bleef 14 jaar lang de live-bassist. 

En hij speelt op twee albums van The Who, waaronder Endless Wire.

Live is hij de laatste jaren natuurlijk te horen bij D'Angelo, als die weer een keer speelt, zoals hier op North Sea Jazz 2015. 

Maar ook regelmatig bij John Mayer.

Studiosessies van de laatste tijd: Keith Urban, John Legend, Ed Sheeran, Harry Styles, de lijst is eindeloos. 

En nu dan Notes With Attachments

 

Wil je De Bassist - zonder verzendkosten - bestellen? En simpel via iDeal, Paypal of creditcard betalen? Check deze link: Muziekmagazines.nl 
De Bassist is ook digitaal te lezen via Readly en MagZine.

zoeken
zoeken