De Bassisten van Hendrix

Meer uit het exclusieve Billy Cox-interview: Stevie Ray Vaughan

De Bassist Plus 18-03-2021 13:03

Naar aanleiding van het verschijnen van Live in Maui van Jimi Hendrix kregen we de kans met Billy Cox te spreken. In De Bassist 56, april - juni 2021, lees je dit interview in een special over de bassisten van Hendrix. Maar er is meer. In deze webspecial hoor je het concert op Maui, Cox vertelt over het spelen met Stevie Ray Vaughan en er zijn nog meer Hendrixbassisten!

Tekst: Raymond Stolp & Chris Dekker

In het interview vertelde Billy Cox over zijn optreden met gitaarlegende Stevie Ray Vaughan. En wist je dat hij nog steeds veel speelt?

Cox: 'Stevie speelde hier in de Opry House in Nashville [op 28 januari, 1986] en nodige mij op het podium uit om een paar songs mee te spelen. Ik heb daar goede herinneringen aan. Muziek is een universele taal. Zo speelde ik ooit met Duitsers die ik niet verstond, maar ondanks die taalbarrière ging het vanzelf, want muziek brengt je samen. Ik speel graag met mensen samen. Stevie Ray Vaughan was te gek, een goede gitarist. Een energieke en fantastische speler, in de geest van Hendrix.'

De laatste jaren speelt Billy veel op de tournees van Experience Hendrix.
'Hopelijk kunnen we snel weer spelen. Mensen vinden het geweldig en dat maakt het mooi. Ik hou er nog steeds van. De songs blijven overeind.'Billy Cox, Chas Chandler en niemand minder dan Jack Casady komen in het magazine voorbij. maar er waren er meer. Raymond Stolp zocht het voor je uit:

Na de King Kasuals met Billy, en jaren als sideman voor anderen, ging Jimi in 1966 zijn geluk in het Greenwich Village van New York beproeven. Hij richtte de band Jimmy James and the Blue Flames op, waarin hij naast drummer Danny Casey, speelde met twee Randys: bassist Randy Palmer, en gitarist Randy Wolfe (om ze te onderscheiden doopte hij ze respectievelijk om tot 'Randy Texas' en 'Randy California' naar hun thuisstaat). In deze bezetting speelde Hendrix al vroege versies van latere Experience klassiekers (waaronder 'The Wind Cries Mary'). Randy Palmer/Texas is daarmee de missende schakel tussen Cox en Redding onder Jimi's bassisten in zijn eigen formaties als frontman. De verdere bassisten waar Jimi als sideman voor vele artiesten mee speelde in de jaren zestig, zijn er simpelweg te veel om op te noemen. Na zijn doorbraak bleef hij ook met onnoemelijk veel muzikanten (en dus ook bassisten) spelen buiten zijn eigen bands om, zowel in de studio als tijdens jamsessies.
Wil je De Bassist - zonder verzendkosten - bestellen? En simpel via iDeal, Paypal of creditcard betalen? Check deze link: Muziekmagazines.nl 
De Bassist is ook digitaal te lezen via Readly en MagZine.

zoeken
zoeken