NAMM 2020 beursnieuws - De voorspellingen en een vooruitblik

Eerste nieuws van Blackstar, Ampeg, Gibson/Epiphone, Fender, Ashdown, Music Man, Warwick en meer

Merknieuws 29-12-2019 13:12

Over twee weken reist de redactie van De Bassist af naar Anaheim, een voorstadje van Los Angeles om al het instrumentnieuws te zien. Het eerste nieuws druppelt binnen en we hebben wat voorspellingen. Of zijn het wensen?

Met heet steeds minder worden van de Musikmesse is de NAMM dé show waar alle nieuwtjes op instrumentgebied getoond worden. De afgelopen weken hoorden we geruchten, we kregen persberichten en we hebben ze voor je op een rijtje gezet.


Blackstar

We hadden ze vorig jaar al verwacht, maar nu is het zeker: het Britse Blackstar komt met versterkertops en dan natuurlijk ook bijpassende speakerkasten. We hebben nog geen specificaties, maar ze zijn vast gebaseerd op de zeer uitgebreide Unity-combo's.


Hartke

Larry Hartke en Victor Wooten hebben het al op hun facebook gezet: Harte komt met twee lichtgewicht versterkertops naar LA. De een heet LX5500 en de ander LX8500 en we denken dat beide versterkers tussen de 500 en 750 zullen gaan kosten. Er zit een buisje (12AX7) in de voorversterker en verder is het Klasse D. Zoals de namen al doen vermoeden is het vermogen respectievelijk 500 en 800 W. Naast een uitgebreide toonregeling hebben de versterkers een compressor en een Drive-knop die van een licht randje naar vuige fuzz gaat. Beide Hartke's zijn lichtgewicht en hebben een handig handvat.


Foto: de twee nieuwe Hartke-tops.


Ampeg
Nadat Yamaha die nieuwe eigenaar van Ampeg werd, werd het stil rondom het merk. Wij gokken op stilte voor de storm. Eerder dit jaar kwam er een jubileumversie van de SVT uit en ondertussen opende Ampeg een speciaal forum waarop mensen ideeën konden plaatsen voor nieuwe producten of heruitgaves. Op deze ideeën kon weer gestemd worden en we denken daarom dat Ampeg even pas op de plaats geeft gemaakt om in 2020 met nieuws te komen.


Boss
Boss komt me de SY-1000: het nieuwste, meest uitgebreide en krachtigste synthesizerpedaal tot nu toe. Er is dit keer geen aparte gitaar- of basversie, maar gewoon een voor alles. Het apparaat – met een prijs van rond de € 1.000,- – heeft wel een aparte basmodus met onder meer drie bass synths, 11 types gemodelleerde basgitaar en 31 versterkertypes. Dan zijn er nog de vele effecten en te veel mogelijkheden om in dit korte NAMM-voorproefje te noemen.


Foto: de Boss synth. Geen aparte versies voor bas en gitaar.


Gibson/Epiphone
Gibson kwam vorig jaar - na de herstart met een geheel nieuw management - met de Double Cut Bass die al in De Bassist getest is. Intern werd het kort maar krachtig gemeld: bassen zijn geen prioriteit bij Gibson. We gokken dus dat het krachtige trio Thunderbird, SG Bass en Double Cut voorlopig de basis blijven. In 2020 is de focus op Epiphone. Momenteel wijken de koppen van de op Gibson gebaseerde Epi's af van het moedermerk en dat wordt komend jaar gelijk getrokken. Of er geheel nieuwe bassen komen weten we niet. Op de winter-NAMM van 2019 werd ons verteld dat er Amerikaanse Epiphones bij zouden komen en dat d eze op de summer-NAMM van 2019 gepresenteerd zouden worden. Een (half)holle bas en gitaar en een solidbody bas en gitaar. Het was stil deze zomer, maar nu is er nieuws. We weten dat de Casino en Coronet - gitaren dus - er dit jaar staan, maar we hebben nog niks over de Rivoli en Embassy bassen gehoord. Misschien summer-NAMM 2020?
En dan de grote vraag: zou Gibson de 20/20 opnieuw gaan bouwen?


Foto: we denken dat het niet lang meer kan duren voordat we weer een Amerikaanse Epiphone Rivoli zien. 


Fender
Van Fender verwachten we niet veel nieuws. De American Ultra Series is de nieuwe serie en net als vorig jaar kondigde Fender dit nieuws al ruimschoots voor de beurs aan. Er zal vast nog wat klein nieuws zijn en Fender heeft ons gemeld dat er in ieder geval wat nieuwe Artist-modellen worden gelanceerd. Fender heeft daarnaast gezegd dat er meer Artist-modellen voor vrouwen komen dan ooit. Zou er een bas bij zitten? En voor wie dan? Nik West heeft al een U-Bass Signature en we willen best een paarse glitter-Fender met haar naam er op!


Foto: de American Ultra Series werd onlangs geïntroduceerd.


Ashdown
Ashdown zette al een foto van een van de nieuwe producten op facebook. De CTM200 is een volledige buizenversterker, met vijf voorversterkerbuizen en vier KT88's in de eindtrap. Net als bijvoorbeeld de 200W buizenbakken van Hiwatt en Orange. De versterker ziet er qua bediening eenvoudig uit en het is geen klassieke top als de eerder genoemde merken. De vierkante doos kan in een rek gemonteerd worden en is dan drie eenheden hoog.


Foto: de CTM met 4 KT88's ziet er strak uit!


Music Man
De Joe Dart Signature was limited edition, net als de StingRay Short Scale. Zouden daar productiemodellen van komen? En we roepen het al drie jaar: er komt een bas, gebaseerd op het signaturemodel van St. Vincent. Annie Clark - aka St. Vincent - heeft ons zelf gezegd dat het model komt, maar tot nu toe bleef het stil. Dit jaar dan? We hopen het!


Foto: de St. Vincent-gitaar. Komt er nu dan eindelijk een bas?


Way Huge
Way Huge zou je kunnen zien als het boetiekmerk van Dunlop/MXR. het merk bouwt vooral gitaarpedalen, maar twee er van zien we veel terug bij bassisten: de Pork Loin en de Swollen Pickle. Een Drive en een Fuzz. Twee jaar terug combineerde Way Huge beide pedalen als Pork & Pickle en voegde daar een blendknop aan toe, speciaal voor bassisten. In 2020 komt er een kleine Smalls-versie van het te gekke pedaal, dat al eerder in De Bassist getest werd. Via deze link lees je de test als pdf.


Foto: de kleine Pork & Pickle neemt minder ruimte in op je bord.


Warwick
Warwick heeft altijd veel nieuws. Natuurlijk is er de licentiedeal met Sadowsky, waardoor zo goed als alle modellen van Sadowsky in het Duitse Markneukirchen gemaakt worden. Er is een Chinese serie en Roger Sadowsky zal zelf enkele bassen per maand in New York City blijven maken.
We weten ook dat Warwick aan nieuwe versterkers werkt, maar het is onbekend of deze al in 2020 op de NAMM staan. Natuurlijk zal er weer een en ander verschijnen van RockBoard: de pedalenbordreeks van Warwick.
Elk jaar komt het merk met een Model of the Year, waarbij de custom shop laat zien wat het kan. Dit keer is het een Thumb in een dure neck-through versie en een iets beter betaalbare bolt on teambuilt. De foto hieronder zegt alles:


Foto: de duurse Warwick 2020 Ltd.


Origin Effects
We spreken de laatste tijd veel bassisten voor het magazine die de Cali76 compressor gebruiken. We hebben daarom besloten de basversie voor de komende De Bassist te testen. Nog even geduld. Ondertussen komt Origin Effects met de TX-L versie. Een gelimiteerde productie met de Klasse A transistor van de eerste versie en een gebalanceerde DI-uitgang.


Foto: de gelimiteerd uitgebrachte Cali76.

Natuurlijk verwachten we veel meer nieuws dus houd deze website in de gaten!





zoeken
zoeken