Release van de Week: Jimi Hendrix Experience - Live In Maui

Vandaag verschenen - 20 november 2020

Muzieknieuws 20-11-2020 11:11

Dat er vijftig jaar na zijn overlijden nog steeds 'nieuwe' muziek uitkomt en dat daar zoveel aandacht voor is, zegt iets over de blijvende populariteit en invloed van Jimi Hendrix. Wij kiezen daarom vandaag Live In Maui van The Jimi Hendrix Experience als onze Release van de Week, en we spraken bassist Billy Cox over zijn 'experience' daar op Maui, 30 juli 1970.

Elke week kiest onze redactie een Release van de Week. Deze keer is dat Live in Maui van The Jimi Hendrix Experience.

door Chris Dekker

De echte fan zal meteen zijn of haar wenkbrauwen doen fronsen. Jimi speelde met Mitch Mitchell op drums en Billy Cox op bas, dus technisch gezien is dit een opname van de Band of Gypsys, maar - waarschijnlijk om commerciële redenen - werd dit concert destijds aan de Experience toegeschreven. Maar wat maakt het uit; het gaat om de muziek!

Het concert maakte deel uit van de opnames voor de Rainbow Bridge-film. Het soundtrack-album van deze film bevatte geen opnames van het concert, terwijl er 17 minuten aan zwaar bewerkte nummers in de bewuste film zaten. Volgens fans was dit optreden Hendrix' laatste echt goede optreden en alleen daarom al is het een verplichte aanschaf voor de fans, die weten dat de meestergitarist niet lang na het optreden zou overlijden.Gisteren konden we met bassist Billy Cox speteken, over de telefoon. Hij herinnert zich het optreden nog goed: 
'Er zijn een paar aparte dingen die me meteen te binnen schieten. Ten eerste de omstandigheden. We speelden aan de voet van een vulkaan en je voelde de grond constant vibreren. Misschien speelden we daardoor heftiger? En er stond een constante wind langs de heuvel van wel 60km/h. We moesten de microfoons daarom goed inpakken met schuim, om windgeluid tegen te gaan.'

Bijzonder was de publieksopstelling.
'Er waren heel veel mensen uitgenodigd en toen we aankwamen bleken die op sterrenbeeld te zijn ingedeeld. Links de steenbokken, dan de watermannen, zoiets, haha! Het was nog een beetje hippietijd he.'

De genoemde wind zorgde wel voor wat problemen en Jimi's vocalen lijken hier en daar een beetje weg te vallen. En dan was er nog een drumprobleem. Mitch' set was niet goed opgenomen en de drummer heeft de meeste partijen opnieuw ingespeeld in de Electric Lady Studios in 1971. Engineer Eddie Kramer was verbaasd hoe makkelijk dit ging en hoe exact Mitchell zijn partijen wist te reproduceren.
De twintig songs op het album klinken geweldig, mede door de heerlijke, soulvolle bas van Cox.

Gisteren spraken Eddie Kramer en Billy Cox in een zoom met Alice Cooper over het album:  Release van de dvd ook vandaag
Vandaag komt ook de dvd-set Music, Money, Madness . . . Jimi Hendrix In Maui uit, met de volledige documentaire, veel extra beelden en alle concertbeelden die beschikbaar waren. Een prachtig document voor de ware fan en eigenlijk voor iedere muzikant. 

 

Hier zie je een video om goed in de sfeer te komen. Het genoemde schuim om de microfoons is duidelijk zichtbaar:En hier hoor je het hele album:

 

zoeken
zoeken