Oproep van Buma Cultuur en steunmaatregelen van BumaStemra

Draai Nederlandse muziek op de radio! - in tijden van corona

Muzieknieuws 06-04-2020 17:47

Veel muzikanten opperden het de afgelopen weken al: laat de radio muziek van Nederlandse makelij draaien, dan verdienen muzikanten in deze moeilijke tijd tenminste nog wat geld via de auteursrechten. Ook in België werd hiertoe met de hashtag #playlocal al toe opgeroepen. Nu sluit Buma Cultuur zich hierbij aan met #luisternaarons. Onlangs introduceerde Buma/Stemra al enkele steunmaatregelen.

Het wegvallen van optredens vanwege de coronamaatregelen, betekent een enorme aderlating voor veel muzikanten en bands. Natuurlijk in creatieve zin, maar ook in financiële zin want optreden is voor de meeste muzikanten de belangrijkste bron van inkomsten.

#playlocal in België
Al gauw na het begin van de corona-crisis klonk het geluid om muzikanten te ondersteunen door hun muziek veel te draaien op de radio. In België steunt de auteursrechtenorganisatie Sabam deze actie al (#playlocal).

#luister naar ons in Nederland
Nu komt de Nederlandse Buma/Stemra via hun Buma Cultuur ook met een duidelijke oproep aan de zendermanagers en muzieksamenstellers van de radiostations om toch vooral muziek van Nederlandse bodem te draaien.

Voor elke play wordt een klein bedrag uitgekeerd aan de rechthebbenden. Voor een play op een groot radiostation krijg je al snel zo’n 10 euro, die dan verdeeld wordt tussen de tekstdichter, de componist en de uitgever van de muziek. Dat kan uiteindelijk best oplopen.

Koningsdag
Op Koningsdag staan veel landelijke zenders in het teken van de Nederlandse muziek. Maandag 27 april is van 07:00 tot 19:00 uur op de radiozenders uitsluitend Nederlands product te horen. De deelnemers zijn in elk geval de NPO Radiozenders, 100% NL, SLAM!, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica, KINK en Qmusic.

Uitkeringen vervroegd
Eerder kondigde Buma/Stemra al aan de uitkeringen van de auteursrechtgelden te vervroegen. Buma-geld uit optredens in 2019 worden deze en volgende maand al uitgekeerd in plaats van in september. Geld van radio en tv wordt in juni uitgekeerd in plaats van in september. Door deze maatregel krijgen rechthebbenden zo’n 50 miljoen een paar maanden eerder uitgekeerd dan gewoonlijk.

Daarnaast zullen auteursrechtgelden vanaf nu niet meer jaarlijks, maar per kwartaal afgerekend worden. Het eerste kwartaal van 2020 zal al in september uitgekeerd worden. Tot slot stelt Buma/Stemra € 2.700.000 ter beschikking voor een noodfonds. Hiervoor worden nog criteria opgesteld.

De Belgische auteursrechtenorganisate Sabam heeft zo'n ondersteuning nog niet aangekondigd.

https://www.bumacultuur.nl/
www.bumastemra.nl

 

zoeken
zoeken