aanmelden
Release van de Week: Jah Wobble & Bill Laswell - Realm of Spells
Vandaag verschenen - 26 juli 2019
Muzieknieuws 26-07-2019 10:48
Jah Wobble en Bill Laswell maakten samen een langspeler, die klinkt als een soundtrack van een broeierige detective. Het is ook een heerlijke soundtrack voor iedereen die aan het werk is met dit warme weer, dus we verkozen het album als Release van de Week.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De De Bassist-redactie pikt er elke week een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Realm Of Spells is een samenwerking van twee bassisten, hoewel de tweede hier producer is. De eerste is John Joseph Wardle, die we allemaal kennen als Jah Wobble. De bassist, zanger, poëet en componist is de originele bassist van PiL (Public Image Ltd) en heeft – vooral in Engeland - een succesvolle solocarrière. De tweede, Bill Laswell, brak door in 1983, na de release van Herbie Hancock's studioalbum Future. Laswell schreef een groot deel van de nummers, produceerde het Hancock-album en hij speelde bijna alle baspartijen in. Hij werkte samen met onder meer Iggy Pop, The Ramones, Mötorhead, Mick Jagger en.. ..PiL.

Vandaag lanceren beide heren Realm of Spells, opgenomen in Laswell's Orange Studios in New Jersey. Het is de eerste keer sinds 2001 – Radioaxiom: A Dub Transmission - dat de heren samenwerkten aan een langspeler. Het geheel instrumentale Realm of Spells duurt net geen uur en heeft acht nummers, die volgens de heren de sounds van 'post punk Londen' en de avant garde van New York's 'now wave'-beweging vangen. De oude werelden van beide bassisten komen dus eigenlijk bij elkaar.Heerlijke lijnen
Voor bassisten is het genieten. Bijna ieder nummer begint met een baslijn en sowieso staan Wobnble's baslijnen centraal op iedere song. Zoals altijd bij Wobble, horen we geen mega-virtuoze lijnen met snel slapwerken tapping, maar juist prachtige, melodieuze lijnen die je zelf had willen bedenken. Het zal je niet verbazen dat de bas goed hoog in de mix staat en het geheel doet denken aan een soundtrack van een nooit verschenen, broeierige detectivefilm uit de jaren zeventig. Heerlijk met dit warme weer.

De bas klinkt warm, organisch en fijn. Wobble: 'Ik heb voor het eerst sinds jaren een Fender P gebruikt en dat belichaamt meteen de simpele aanpak, die ik vanaf het begin voor ogen had. All het vroege PiL-werk en het Full Circle-album met Holger en Jaki is gespeeld op een Fender P en het bracht me terug naar het mooie, naïeve begin.'
Op de hoofdfoto zie je Jah Wobble overgens op zijn favoriete Ovation Magnum.

Op Realm Of Spells hoor je The Invaders Of The Heart, oftewel Jah Wobble's band: drummer Marc Layton-Bennett, toetsenist George King en Martin Chung op gitaar, samen met de Japanse Hideo Yamaki en Peter Apfelbaum.

Hier hoor je het album in zijn geheel:
Ben je benieuwd geworden naar de vorige samenwerkingh? Hier hoor je het wat meer jazzy Radioaxiom:Video's van de samenwerking zijn er nog niet, maar we vonden deze bijzondere samenwerking van Jah met de te vroeg overleden Dolores O'Riordan van The Cranberries.


Jah Wobblesite