aanmelden
Release van de Week: The National - I Am Easy to Find
Vandaag verschenen - 17 mei 2019
Muzieknieuws 17-05-2019 08:05
De Amerikaanse indieband The National, met bassist Scott Devendorf, komt vandaag uit met hun achtste album I Am Easy to Find. De plaat heeft maar liefst 16 tracks en is samen met een gelijknamige short-film uitgebracht.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie van De Bassist pikt er elke week een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Openingsnummer van het album is 'You Had Your Soul With You' en laat ons horen wat we van de band gewend zijn: een digitaal aangepaste gitaar, skating-drums en Berminger’s vertrouwde bariton. Rond 2 minuut 10 komt daar verandering in: oud-bassist van David Bowie, Gail Ann, begint te zingen. Ook in andere tracks worden de vocalen door anderen overgenomen: de Ierse singer-songwriter Lisa Hannigan, Sharon van Etten, Mina Tindle, Kate Stables, This Is the Kit en combinaties van deze zangeressen. Naast de zangarrangementen zijn er ook strijkers op bijna elk nummer te horen. Beluister hieronder 'You Had Your Soul With You':

Short-Film
Dat er zoveel vrouwen te horen zijn op het album is geen toeval. In samenwerking met filmmaker Mike Mills werd een achterliggend concept bedacht waarbij de vrouw centraal staat. In 2017 mailde Mike Mills de band dat hij geïnteresseerd was in een samenwerking, maar wist toen nog niet precies met wat.

Het resultaat is een short-film met dezelfde naam als het album. Het album is echter niet de soundtrack voor de video, en de video is ook geen clip voor het album. De twee projecten zijn, zoals Mills ze beschrijft ‘twee broers of zussen die graag van elkaar stelen’. Ze delen dezelfde visie, maar hebben elkaar niet per se nodig.

Volgens Wills was de film gecomponeerd als een muziekstuk en is het album in elkaar gezet als een film. Bekijk de 26-minuten durende short-film hieronder:

Scott Devendorf
Bassist van de band is Scott Devendorf (2de van rechts), broer van drummer Bryan Devendorf. Behalve bassist bij The National is hij ook lid van de experimentele rockband LNZNDRF. Dit is een samenwerking met zijn broer Scott en Ben Lanz (die ook af en toe met The National heeft opgetreden).

Verder was hij betrokken bij het album 'Day of the Dead' uit 2016, een eerbetoon aan The Grateful Dead. Het duurde vier jaar om de plaat op te nemen en het bevat meer dan zestig artiesten. De plaat bestaat uit 59 tracks en is daarmee bijna zes uur lang. Al het geld dat opgehaald werd met het album ging naar de Red Hot Organization, een non-profit organisatie tegen aids. Veel van de nummers hebben een standaardbezetting bestaande uit Scott en Bryan Devendorf, Aaron en Bryce Dessner, Josh Kaufman, Conrad Doucette, Sam Cohen en Walter Martin.

Beluister hieronder het gehele album van The National: