aanmelden
Release van de Week: Snarky Puppy - Immigrance
Vandaag verschenen - 15 maart 2019
Muzieknieuws 15-03-2019 14:15
De Grammy-winnende megaband Snarky Puppy komt vandaag uit met hun nieuwe studioalbum Immigrance. Hoewel het dezelfde muzikaliteit en dynamische geest heeft als het vorige album Culcha Vulcha, is dit album rauwer en humeuriger dan zijn voorganger. Opgenomen in een bijzondere setting, met drie drummers, drie percussionisten, vier gitaristen en natuurlijk bassist/bandleider Michael League. Luister hier naar het album en bekijk de making of video.

Luister hier naar de openingstrack 'Chonks', waarin je de ruwe kant van het album goed terughoort:

Naast de vele bekende bandleden omvat het album ook nieuwe bandleden, waaronder drummer Jamison Ross. Veelal zijn er drie drummers tegelijk te horen, namelijk ook Jason Thomas en Larnell Lewis - die allemaal afzonderlijke secties op zich nemen en daarmee opwindende dynamische veranderingen te creeëren. 

Bandleider en bassist Michael League legt uit waar de naam van het album vandaan komt: 'The idea here is that everything is fluid, that everything is always moving and that we’re all in a constant state of immigration. Obviously the album’s title is not without political undertones.'

Michael League was afgelopen North Sea Jazz nog artist in residence, en naar aanleiding daarvan spraken we hem. Zie het cover-interview in de Bassist 46, okt-dec 2018. Het interview kan je downloaden als pdf; klik op de pdf-button bovenaan in de linkerkolom! 

Met Immigrance heeft Snarky Puppy iets in praktijk gebracht wat ze altijd al hebben gepredikt, namelijk dat mensen uit verschillende plekken van de wereld hun ervaringen inbrengen. Snarky Puppy is een een weergave van die veelzijdige muzikale expressie. Dat Michael League in dit album voor een directere schrijfwijze heeft gekozen valt goed terug te horen in de track 'Xavi', dat bestaat uit een groovebeat en veel typische jazzmelodieën vertoont.

Kijk hier naar de making of video van Xavi: 

Het blijft lastig de stijl van de band te beschrijven. Is het jazz? Is het fusion? Pop? World? Zelf zeggen ze dat geen enkel van die stempels de lading dekt. Ze zijn het eens met de uitspraak van Nate Chinen van New York Times: 'Take them for what they are, rather than judge them for what they’re not.'

Luister hieronder naar het gehele album:

Snarky Puppy staat 28 juni op RockWerchter en is in november opnieuw in de Benelux te horen.