Verdwijnt de CITES-regulering voor palissander?

En mag je gewoon reizen met je bas of gitaar?

Muzieknieuws 14-10-2018 12:13

Sinds 2 januari 2017 staan palissander, oftewel rosewood, en bepaalde soorten bubinga op de rode lijst van CITES. Dat betekent dat gitaren en bassen waarin dit hout wordt verwerkt voorzien moeten worden van een certificaat. Deze regeling lijkt nu te verdwijnen voor bouwers van muziekinstrumenten. En mag je nu gewoon reizen en touren met je instrument? We zochten het nogmaals voor je uit.

CITES is een afkorting van Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora en wordt meestal op zijn Engels als 'saities' uitgesproken. Deze organisatie gaat over het beschermen van flora en fauna – planten en dieren dus - en per 2 januari 2017 zette het alle soorten palissander (rosewood) en diverse soorten Bubinga op de zogenaamde rode lijst. Als iets op de zwarte lijst staat is het verboden, maar bij de rode lijst is er alleen gevaar: de handel wordt dus gereguleerd. Dit betekent dat iedere nieuwe gitaar met een van deze houtsoorten moet worden voorzien van een certificaat, waarmee wordt aangetoond dat het houtsoort gebruikt is en dat de afkomst eerlijk is. Dit gaf fabrikanten veel extra werk, zendingen gitaren waren vertraagd en veel gitaarbouwers zochten naar alternatief hout, zoals pau ferro, voor toetsen. Het kostte een relatief kleine fabrikant als Warwick/Framus ongeveer honderdduizend euro om compleet aan alle eisen te voldoen. Voor de grote merken zal dit dus nog veel meer zijn. Daarnaast is er veel extra werk en zijn er extra kosten als je een gitaar internationaal wilt verhandelen.

Vliegen met je Strat of P
Voor ons als spelers is er nog steeds veel onwetendheid en misplaatste angst over deze regulering en wekelijks posten mensen op facebook of andere social media dat ze niet op reis/tour durven met hun gitaar of bas. Stel dat deze in beslag wordt genomen? In het kort laten we je dus nog even weten wat nu de do's en don't's zijn.


Foto: een Fender met een Pau Ferro-toets

10 kilo
De CITES-regulering geldt alleen voor internationale handel in gitaren. Iedere gitaar met palissander of bubinga van na 2 januari 2017 moet door de fabrikant worden voorzien van een certificaat. Deze moet een winkelier kunnen laten zien bij eventuele controle en jij als consument krijgt het natuurlijk mee bij aankoop. Is je gitaar ouder? Dan is dat meestal prima aan te tonen met bijvoorbeeld een serienummer, modelserie of aankoopbon, maar meestal is dit niet eens nodig: je mag namelijk altijd reizen met je gitaar of bas. Waar je ook ter wereld heengaat: als je gitaar/bas lichter is dan 10kg – en dat hopen we van harte voor je schouders en rug – heb je geen certificaat nodig. Elke angst voor touren is dus ongegrond, hoewel luchthavenpersoneel niet altijd even netjes met je gitaar omgaat.


Foto: met een esdoorn-toets (maple) heb je nooit problemen.

Verkopen
Verkoop je je (bas-)gitaar binnen Europa? Dan is er ook geen probleem. Pas als je internationaal – denk aan de VS – koopt of verkoopt, dan moet er een certificaat worden aangevraagd door de verkoper als je instrument van voor 2017 is. Latere instrumenten horen het certificaat al te hebben. Het resultaat was dat verkopers op de Amerikaanse eBay vaak de moeite niet wilden nemen om instrumenten naar Europa te verkopen, of het aankoopproces duurde langer vanwege het aanvragen van een CITES-certificaat.

Mileu
Mogelijk gaat dit alles verdwijnen. CITES heeft inmiddels door dat muziekinstrumentbouwers maar zeer kleine spelers zijn, vergeleken met bijvoorbeeld de meubelindustrie en dat de instrumentbouwers relatief voor te grote kosten en te veel moeite staan. Tijdens het 70ste congres van de organisatie zal worden besproken of er uitzonderingen kunnen komen voor bouwers van bijvoorbeeld gitaren en klarinetten. We spraken enkele fabrikante, die allen goede hoop hebben dat de uitzonderingspositie er komt Zoals gezegd zijn er door fabrikanten al hoge kosten gemaakt, maar dit zal wat angst wegnemen en meer kosten besparen. Veel fabrikanten zijn al de weg ingeslagen om houtsoorten te gebruiken die niet op lijsten van beschermde soorten staan. Dit kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen en we hopen dat dit wel door blijft gaan. We houden je op de hoogte over het CITES-nieuws.

Cites-website

zoeken
zoeken