De Gibson EB-3 van de hits van Free

Andy Fraser laat zijn Gibson knallen

De Bassist Plus 26-09-2019 12:41

In onze rurbiek De Bas besteden we in editie 50, september - december 2019, aandacht aan de Gibson EB-3 van Andy Fraser. Je weet wel: die bassen die zo modderig en ongedefinieerd klinken. Of niet?

 

De Gibson EB-3 is een short scale-bas met een dikke humbucker, oftewel mudbucker, bij de hals. Wil je een enorme, dikke sound? Plug een EB-3 in op een buizenbak en een 4x12" - ja, voor gitaar ja - en sta versteld. Meer bas zul je niet snel horen. 


Foto: Fraser op zijn slagplaatloze EB-3.

Dit is tevens voor velen het nadeel aan de bas: het is soms iets te dik en modderig. In tegenstelling tot de EB-0 had de EB-3 echter ook nog een mini-humbucker bij de brug. Free's Andy Fraser gebruikte dit element voor zijn typisch knorrende sound.

Een geheim wapen is de moderne SG Bass. In uiterlijk een EB-3, maar onderhuids iets anders. Het is een mahonie-bas met mini-humbucker, maar onder de grote verchroomde kap bij de hals vind je een variant op de Thunderbird-pickup. Door de korte mensuur en de elementplaatsing is het nog steeds een zeer warm klinkende bas, maar het geheel werkt iets beter met moderne amps. Zet beide elementen aan en door van positie te wisselen - duim op halselement of duim op brugelement -ga ja van een heerlijk warm geluid naar een rockknor. Wil je nog meer rocken? In De Bassist 50 lees je een recensie van de nieuwe Doube Cut Bass!

Maar terug naar Andy Fraser en Free. Hieronder vind je enkele live-filmpjes en een playlist om nog eens te genieten van deze band.









The Free Story is een mooie introductie tot de band:



De Bassist met het artikel over Andy Fraser ligt in de tijdschriftwinkel in Nederland en België tot half dectember 2019.

Je kan De Bassist ook los voor € 7,90 bij ons bestellen. We sturen 'm op zonder verzendkosten. Klik hier. 

Of kies voor de nóg betere aanbieding: neem een proefabonnement voor € 11,90. Dan krijg je twee edities thuisgestuurd, zonder verplichtingen.Klik hier

Je kan De Bassist ook digitaal lezen, op tablets en smartphones. Voor maar € 3,99.Klik hier

Klik hier om al onze aanbiedingen te zien

zoeken
zoeken