NAMM-nieuws

Yamaha BB-serie

Merknieuws 03-01-2018 11:09

Eind 2017 lanceerde Yamaha haar nieuwe serie BB-bassen. De prototypes stonden al op de kleinere summer-NAMM en op de komende winter-NAMM-show zijn ze voor het eerst allemaal voor het grote publiek zien.

Yamaha lanceerde de BB-serie, oftewel Broad Bass, eind jaren '70 en het werd vooral in de jaren '80 een icoon. Destijds werd je bijna niet serieus genomen als er geen had en je zag vele grote bassisten op het podium met de bas die opviel door de PJ-achtige elementen mét elementring. De bas bleef alle veertig jaren in productie en de laatste tijd won het weer in populariteit. Zo interviewden we in De Bassist bijvoorbeeld Dave Beste van Rival Sons en Amos Heller van Taylor Swift, die beide een nieuwe BB hebben, terwijl New Order/Joy Division-bassist Peter Hook nog steeds bij een oude zweert.



Eind afgelopen jaar kwam Yamaha met een vernieuwde serie, die zowel moderner als meer vintage is geworden. Wat gebleven is, is de elliptische inleg in de hals en de PJ-elementen, die nu iets meer vintage ogen door het 0ntbreken van de karakteristieke en eerder genoemde elementringen. Ook de slagplaat geeft de bas een wat meer vintage uiterlijk - iets dat anno 2018 helemaal hip is. Modern zijn de vier normale halsschroeven en - op sommige modellen - twee extra schroeven, die schuin door de body de hals in gaan voor extra stevigheid.

Zoals altijd is de bas met vier en vijf snaren leverbaar en in diverse series, die van enkele honderden euro's naar enkele duizenden gaan. Of je nu een instapmodel wilt of een high-end bas: Yamaha levert het!

Yamaha -website

zoeken
zoeken