IM Tom Petty

Heartbreakers-voorman en Mudcrutch-bassist op 66-jarige leeftijd overleden

Muzieknieuws 03-10-2017 11:51

Zanger, gitarist, bandleider en bassist Tom Petty is op 66-jarige leeftijd in het UCLA ziekenhuis in Santa Monica overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Vannacht was er nog veel onduidelijkheid, maar op dinsdagochtend 3 oktober verscheen het officiële nieuws op zijn facebookpagina. Vorige week sloot hij zijn laatste tour met the Heartbreakers af met een optreden in de Hollywood Bowl in Los Angeles.

Tom Petty werd op 20 oktober 1950 in Gainesville, Florida, geboren. Als fan van Elvis en The Beatles wist hij al snel dat hij de muziek in wilde en 1970 vormde hij de band Mudcrutch als bassist en zanger. In deze band zaten twee latere Heartbreakers: toetsenist Benmont Tench en gitarist Mike Campbell. De band werd na één single in 1975 opgeheven en een jaar later, in 1976, ontstond de band Tom Petty and the Heartbreakers, waarbij Petty overstapte op gitaar. Mudcrutch zou in 2007 weer bij elkaar komen en er verscheen een plaat met oude en nieuwe nummers, waarbij Petty opnieuw de bas ter hand nam. De band tourde, er volgde een live EP en de heren zouden daarna af en toe nog bij elkaar komen.


Foto: Tom Petty tijdens de reunie van Mudcrutch op een Höfner Club Bass

Met Tom Petty and the Heartbreakers kwam al snel het echte succes. Het eerste, titelloze album bevatte hits als Breakdown en American Girl. De muziek lag in de lijn van bijvoorbeeld Bruce Springsteen en zijn E-Street Band: pop, rock, wat Americana en southern rock, maar ook invloeden van de Beatles. Het mooi wevende gitaarwerk van Petty en Campbell stond altijd centraal, maar de sound van de band werd ook grotendeels gemaakt door de vuige Hammonds en fijne Rhodes en Wurlitzer van Benmont Tench, die toetsen speelde op albums van vele grote sterren.


Foto: Petty met een vintage SG

Bijzonder was dat de band in Europa en vooral Engeland het eerst omarmd werd, omdat het prima tussen de wave/pubrockbands uit die tijd paste. Het derde album, Damn The Torpedoes uit '79, zorgde voor de grote doorbraak met Here Comes My Girl en de wereldhit Refugee. De opkomst van MTV zorgde voor nog meer succes. Petty wist als geen ander dat aantrekkelijke videoclips minstens zo belangrijk waren als de songs zelf en hij scoorde internationaal hits met Even the Losers, Don't Come Around Here No More, I Won't Back Down, Learning to Fly, Mary Jane's Last Dance en Into the Great Wide Open waar in Nederland een festival naar vernoemd werd.


Video: een vroege liveversie van Breakdown

Maar er was veel meer dan alleen The Heartbreakers. Petty bracht enkele soloalbums uit en zijn debuutalbum Full Moon Fever was vooral succesvol met A Face In The Crowd, dat een grote hit in Nederland was, Runnin' Down a Dream en Free Fallin'. Met een cover van het laatste nummer zorgde John Mayer voor interesse van nieuwe, jonge fans voor Petty. Op het album hielpen diverse Heartbreakers en Traveling Wilburys mee.


Video: de prachtige solo-hit A Face In The Crowd

Traveling Wilburys
Traveling Wilburys inderdaad. In 1988 vormde Beatle George Harrison een band om een song op te nemen, dit liep wat uit de hand en zo ontstonden de Traveling Wilburys. Als één band de stempel 'superband' verdient is dat deze, want naast Petty bestond het uit Bob Dylan, de eerder genoemde George Harrison, Roy Orbison en ELO's Jeff Lynne. Met Handle With Care werd een grote hit gescoord en ook End Of The Line en Wilbury Twist deden het niet slecht.


Foto: Traveling Wilburys. Met recht een superband.

De jaren '90 waren een donkere periode voor Petty, met depressies, een scheiding en een daaropvolgende heroïneverslaving. Na de eeuwwisseling ging de band weer op volle kracht vooruit met tours en albums. Nederland werd in 2012 voor het laatst aangedaan en vorig jaar maakte de band bekend niet meer te touren, na een laatste afscheidstournee.

Tom en de muziekindustrie
Naast dat hij prachtige albums uitbracht, met fantastische songs en heerlijk gitaar- en toetsenwerk, is hij voor ons muzikanten ook belangrijk omdat hij altijd bleef strijden tegen onrecht in muziekland. Hij was een van de eerste artiesten die openlijk de strijd aanging met labels en hoewel hij ook verguisd werd, zou hij daarmee een inspiratie en voorbeeld worden voor vele muzikanten. In 1978 werd Shelter Records, het label waarop Tom Petty and the Heartbreakers zaten, verkocht aan de gigant MCA. Tom weigerde als 'een stuk vlees' verkocht te worden en liet het zover komen dat hij zichzelf failliet liet verklaren om onder het contract uit te komen. Hij betaalde de opnames voor het volgende album zelf, waardoor hij een half miljoen in de schulden kwam. Uiteindelijk werd het contract ontbonden en de band tekende een nieuwe voor 3 miljoen. Tom won. In 1982 vond hij het onwenselijk dat zijn platenmaatschappij zijn album voor een dollar meer dan alle andere albums te koop zou zetten en hij hield een tijdlang de opnames achter. Petty kreeg wederom gelijk. Ook het album The Last DJ uit '02, de elfde langspeler van de band, was een aanklacht tegen de muziekindustrie.

Op 2 oktober werd Tom Petty bewusteloos en niet ademend in zijn huis aangetroffen. De familie besloot hem van de hartmachine te halen. Hij overleed op 66-jarige leeftijd.

Paul McCartney reageerde als een van de eersten op het bericht dat het het slecht ging met Tom. 'Ik zend liefde naar Tom Petty en zijn familie in deze moeilijke tijd.'

Na zijn overlijden stroomde twitter over met eerbetuigingen van Carole King tot the Kings Of Leon.

'Het is schokkend en verschrikkelijk nieuws. Ik keek erg tegen Tom op,' verklaarde oud-bandmaat Bob Dylan. 'Hij was een fantastisch artiest, vol energie, een vriend en ik zal hem nooit vergeten.'

Ezra Koenig van Vampire Weekend: 'Verdomme, we houden van je, Tom Petty. Een ongelooflijk goede songwriter. Free Fallin' is een van de mooiste stukjes Amerikaanse kunst. Zo perfect en triest.'

Chuck D: 'Verdomme, Tom Petty. Ik herinner me dat ik backstage met hem stond en voordat ik op moest zei hij: “Pak ze in!”'


Foto: Petty met een Rose Morris Rickenbacker, gemaakt voor de Britse markt.

Gear
Het is onmogelijk om een gearlijst te maken van Tom Petty. Bij concerten wisselt hij bij ongeveer iedere song van gitaar en voor de gearfreak is het een feest om bijna oneindig Gretsches, Firebirds, Telecasters, Voxjes , SG's, Rickenbackers, Flying V's en Strats voorbij te zien komen. Ook op zijn albumhoezen en in de cd-boekjes is hij altijd weer te zien met exotische gitaren en bassen, maar de beroemdste gitaar zal altijd wel de Rickenbacker op de iconische hoes van Damn The Torpedoes uit 1979 blijven.

Tom houdt hier een 12-snarige 625-12 vast en geen 620, zoals vaak wordt gedacht. Deze gitaar is een prototype dat Heartbreaker-gitarist Mike Campbell vond, toen hij door muziekadvertenties bladerde. Opmerkelijk is dat dit prototype qua serienummer maar één getal verder zit dan het 360-12 prototype dat Rickenbacker aan George Harrison gaf, die er the Beatles vervolgens haar sound mee gaf. De verkopen van Rickenbacker kregen meteen een boost. Deze gitaar hangt nu in de Rock and Roll Hall of Fame in Cleveland.


Foto: de iconische hoes van Damn The Torpedoes met de 625-12

Qua versterkers gebruikte hij diverse modellen van onder meer Vox, Marshall en Fender.

In Mudcrutch speelde hij voornamelijk op een Höfner Club Bass en bij de Traveling Wilburys met een Danelectro Longhorn Bass.

zoeken
zoeken