aanmelden
Warwick Bass Camp Reunion
+ ReeveLand Festival
Muzieknieuws 07-09-2017 17:09
Zoals vanouds was De Bassist weer te gast op het Warwick Bass Camp, in Markneukirchen, tegen de Tsjechische grens. Dit jaar was er echter een tussenjaar, vanwege het 35-jarig bestaan van Warwick, het 70-jarig bestaan van zustermerk Framus (gitaren) en omdat de organisatie tijd nodig heeft om het Camp iets aan te passen. Toch was er weer genoeg te beleven in Duitsland.

De afgelopen vijf jaar was het muziekinstrumentenstadje Markneukirchen steeds het toneel van het Warwick Bass Camp. Zo'n zestien wereldberoemde bassisten gaven les aan ongeveer tachtig studenten van over de hele wereld. Meestal is de komende editie alweer volgeboekt, terwijl de huidige nog in volle gang is en na vijf succesvolle jaren besloot de organisatie tot een rustjaar, om nieuwe plannen te maken voor 2018. Een deel van die plannen is nu bekend: volgend jaar zijn er nog maar veertig plaatsen voor het Bass Camp en worden de overige veertig plekken verdeeld over gitaristen voor het eerste Guitar Camp. Jammer voor de bassisten die niet kunnen, maar qua logistiek, diners en klaslokalen is een totaal van zo'n tachtig mensen het maximum.Foto's: Chuck Rainey en Divinity Roxx


35 jaar Warwick
Dit jaar bestaat Warwick 35 jaar, Framus 70 jaar, er was weer een enorm diner en het ReeveLand Festival, dus Warwick-eigenaar Hans-Peter Wilfer besloot dat er wel iets moest zijn voor de bezoekende oud-studenten. Dat werd de Bass Camp Reunion. In Warwick's eigen popzaal, naast de fabriek, kregen zo'n vijftig studenten drie masterclasses, allen met Ove Bosch als moderator. De eerste was een paneldiscussie over de verschillen en overeenkomsten in de baswereld vroeger en nu. Chuck Rainey (Aretha Franklin, Marlena Shaw, Steely Dan, Nina Simone) en Divinity Roxx (Beyoncé) discussieerden met de aanwezige studenten.


Foto: Ove Bosch, Chuck Rainey en Divinity Roxx

Vrijdagochtend, een dag later, was het de beurt aan Wolfgang Schmid (Passport, componist voor tv-series), Steve Bailey (hoofd sectie basgitaar van the Berklee College of Music) en Stu Hamm (Satriani. Vai) om te discussieren over opleidingen in Europa en de VS versus het zelf leren van bas-spelen. De middag liet de Amerikaanse band Havok horen hoe ze baslijnen maken voor hun nummers, waarbij Nick Schendzielos vele fijne lijnen liet horen.


ReeveLand Festival
Op zaterdag was het tijd voor het ReeveLand Festival: een intiem metalfestival met zo'n 1000 bezoekers, een enorm podium, twee gigantische ledschermen en een keur aan harde bands van over de hele wereld, waaronder Havok, Sodom, Death Angel en Rex Brown.


Foto: Rex Brown (ex-Pantera) met een gitaar in plaats van een bas


Foto: De immer charmante Anais Noir van Poison Garden


Foto: Leonid Maksimov van de Russische band Annodomini


Foto: het publiek

Ondertussen maakten zo'n 350 VIP's zich op voor een receptie met champagne en een zeer exclusief diner in de enorme hal boven de Warwick-pakhuizen. Het gebeurt niet elke dag dat je aan Franse cuisine zit, terwijl Devin Townsend speelt. Onder de genodigden zagen we, naast de eerder genoemde namen, onder meer Neil Murray (Whitesnake, Gary Moore, Brian May), Scott Reeder van Kyuss, Hans Zimmer's Yolanda Charles, Ryan Martinie (Mudvayne), Felix 'zoon van' Pastorius, Nik West, Ralphe Armstrong (Aretha Franklin), The Mars Volta's Juan Alderete, Jonas Hellborg, Jeroen Paul Thesseling (Obscura, Pestilence), Alphonso Johnson (Weather Report), Shavo Odadjian (System of A Down) en vele mensen uit de muziekindustrie.


Foto: Drie bekenden van De Bassist: Yolanda Charles, Nik West en Divinity Roxx

Na vele sprekers en felicitaties was er een emotioneel moment waarop Hans-Peter Wilfer en zijn vrouw Florence lieten weten dat zoon Nicolas over enkele jaren het bedrijf voort zal zetten.


Foto: H.P. Wilfer, vrouw Florence en zoon Nicolas


Foto: vuurwerk ter waarde van een gemiddeld jaarsalaris

 


Na een vuurwerk werd er tot diep in de nacht doorgeborreld.

 

Uw hoofdredacteur met zijn dinner date Angeline Saris, bassiste van onder meer Narada Michael Walden en all-female Led Zeppelin tribute band Zepparella.... ....en met Rex Brown:Foto's: Jon d'Auria, Stefanie Polster, Warwick en Chris Dekker